Kalktilskud kan give hjerteproblemer nyhed

Personer, der udelukkende får kalk fra tilskud har dobbelt så stor risiko for et hjertetilfælde i forhold til de personer, der får kalk fra fødevarer, det skriver Dagens Medicin

Nok kalk fra fødevarer reducerer risiko

Et studie publiceret i tidsskriftet Heart viser, at tilskud af kalcium, som styrker knoglerne, kan være skadeligt for hjertet. Det gælder dog kun, hvis man udelukkende får kalcium via tilskud

Læs også: Kalkmangel - sådan forebygger du

Resultatet af undersøgelsen viste, at personer der havde et moderat indtag af kalcium (820 mg dagligt) fra både fødevarer og tilskud havde 30 pct. mindre risiko for hjertetilfælde, end dem med det laveste kalciumindtag. Omvendt, havde de personer, der udelukkende fik deres kalcium fra tilskud dobbelt så stor risiko for et hjertetilfælde i forhold til de personer, der fik kalcium fra fødevarer.

24.000 personer i alderen 35-64 år deltog i et omfattende europæisk studie, der undersøgte sammenhængen mellem sygdom og kalktilskud og fulgte personerne i 11 år.

Gode kilder til Kalk

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man drikker en halv liter fedtfattig mælk om dagen, og det vil dække behovet for kalcium for de fleste.

Alle mælkprodukter, grønne bladgrønsager (fx spinat, broccoli, grønkål), tørrede bønner og ærter samt nødder er gode kilder til kalcium.

Kalcium skal bruge D-vitamin for at blive optaget i kroppen

Læs hele artiklen i Dagens Medicin her

Se abstrakt af studiet i Heart her