Kaloriefattig diæt kan måske bremse Multipel Sklerose nyhed

Forskere at så positive overfor muligheden at der satses på storstilet forsøg på mennesker og anbefaler denne løsning overfor meget syge patienter som ikke har tid til at vente på etableringen af evidens.

Kaloriefattig diæt kan måske bremse Multipel Sklerose

Forskere at så positive overfor muligheden at der satses på storstilet forsøg på mennesker og anbefaler denne løsning overfor meget syge patienter som ikke har tid til at vente på etableringen af evidens.

En kaloriefattig diæt som efterligner effekten af faste ser ud til at kunne bremse udviklingen af MS og bidrage til at hele den skade sygdommen har forvoldt.

Det drejer sig om noget så simplet som at reducere det normale daglige indtag af kalorier til det halve i tre af ugens syv dage.

Stadig ukendt hvad som udløser MS

Det er stadigt ukendt hvordan MS udløses, men det antages at det er immunsystemet som angriber den hinde som beskytter nerveceller i hjernen og rygmarven og derved udløser en betændelsestilstand, smerter, deformation/handicap og i alvorlige tilfælde død og forskerne bag undersøgelsen, som er publiceret i Cell Reports, finder at dette bør prøves med det samme for hårdt angrebne MS patienter.

Forskning under University of Southern California

Forskere knyttet til University of Southern California har fundet at en sådan kaloriereduktion hos mus meget væsentligt reducerer tilstedeværelsen af de skadelige immunceller som udvirker at nervecellernes beskyttende hinde regenererer.

Patienter med MS som blev udsat for samme diæt udviste også forbedret livskvalitet og udviste bedre resultater på testen Extended Disability Status Scale – EDSS – som måler størrelse som bevægelighed, rystelser, tale og synkeevne hos MS patienter.

Professor Longo, som er undersøgelsen ledende forsker, konkluderer at forbedringen hos MS patienterne er bemærkelsesværdig omend der er testet på et begrænset antal MS patienter, og derfor iværksættes der nu en stort klinisk undersøgelse.

Forskerne har fundet at en sådan diæt er en ”liv og død” proces på celleniveau som ser ud til at gribe positivt ind i cellernes evne til at regenerere.

Kaloriefattig diæt rebooter kroppens immunforsvar

Disse seneste konklusioner kommer i kølvandet på andre undersøgelser i University of Southern California laboratorier som konkluderer at en sådan faste lignende diæt kan reboote kroppens immunforsvar.

En separat undersøgelse sidste år fandt at den samme diæt reducerer fedt omkring taljen og reducerer tegn på forældelse.

I forløbet med en fastelignende diæt sker der en forhøjet produktion af naturligt kortison som angriber autoimmun cellerne som menes at udløse MS, og processen fører også til produktion af nye sunde celler.

Undersøgelsens forløb

I den første del af undersøgelsen satte forskerne en gruppe mus med autoimmun sygdom på den fastelignende diæt i tre ud af syv dage i tre omgange sammenholdt med en kontrolgruppe som blev holdt på den normale standard diæt.

Resultatet viste at den fastelignende diæt reducerede sygdomssymptomerne hos samtlige mus og kurerede 20% af musene fuldstændigt.

Man konstaterede også en reduktion i stoffet cytokin som medvirker til at udløse betændelsestilstande (ikke bakteriel inflammation) og man fandt også at de immunforsvarets ”T celler” blev boostet.

Endvidere fandt forskerne at diæten forbedrer regenerationen af stoffet myelin som er fedtcellernes isolering af nervefibre i hjernen og rygmarven som angribes af autoimmunsystemet hos MS patienter.

Læs mere på Cell Reports.