Kan kærlighed modvirke fuldskab? nyhed

Oxytocin, også kaldet for ”kærligheds”-hormonet, har i rotteforsøg vist sig at have en ædruelig effekt på alkoholindtag.


Kærlighed og Fuldskab

Oxytocin er et hormon, som bliver produceret i store mængder ved forskellige intime situationer fx ved lange kram, øjenkontakt med en anden person eller ved samleje. Derfor har oxytocin fået tilnavnet ”kærligheds”-hormonet. Ved frigivelsen af oxytocin opleves en følelse af ro og velvære i kroppen. Et nyligt forsøg med rotter viser, at oxytocin muligvis også har andre gavnlige effekter.

Oxytocin er tidligere blevet undersøgt som et middel til at afvænne alkoholikere fra at drikke. Det var i den forbindelse, at Michael Bowen fra Sydney Universitet opdagede noget mærkværdigt. De rotter der havde fået oxytocin virkede ikke påvirket af alkoholen.

Oxytocins mulige effekt på alkohol blev yderligt undersøgt i et efterfølgende forsøg. Her fik halvdelen af rotterne en injektion af oxytocin direkte ind i hjernen, og efterfølgende modtog de en mængde alkohol. Forskerne testede herefter rotternes motorik og reaktionstid. Oxytocin syntes helt at modvirke og neutralisere alkoholens effekt, selv hos de rotter, der havde indtaget en alkoholmængde, der omregnet til et normalt bygget menneske ville svare til en halv flaske vin.

”Rotterne, der havde modtaget oxytocin plus alkohol var næsten ikke til at skelne fra de rotter, som intet alkohol havde modtaget” fortæller Bowen. Nedenstående video viser hvor forskelligt rotterne reagerede på alkoholen, alt efter om de også havde modtaget oxytocin:

Forskerne mener, at oxytocins effekt på alkohol, skyldes, at oxytocin binder sig til GABA-receptorer i hjernen, som ellers er de receptorer, hvor alkoholen menes at udøve sin berusende effekt. Oxytocin modvirker alkoholens effekt fordi de blokerer alkoholen fra at binde sig til GABA-receptorerne.

Læs også: Nyt molekyle kan snige medicin ind til hjernen

Umiddelbart kunne dette lyde som begyndelsen til et medicinsk præparat, som muliggør, at store mængder alkohol ikke længere er ensbetydende med snøvlende snak og balanceproblemer. Men tværtimod, så håber professor Bowen at kunne bruge sine opdagelser til at skabe en oxytocin-baseret behandlingsform mod alkoholmisbrug.