Kan mænd få en fødselsdepression? nyhed

En svensk undersøgelse kunne tyde på at fødselsdepressioner hos mænd, er langt mere udbredt end hidtil antaget.

Selvom mænd ikke gennem graviditet eller fødsel, så er der alligevel et betydelig antal af mænd i de sidste 10 år, der har kæmpet med overgangen til faderskab, det skriver The Guardian

28% viste tegn på depression

Et mindre studie fra Psykologisk Institut ved Lunds Universitet, har benyttet en ny metode til at vurdere mænds symptomer på fødselsdepression. Den giver ifølge forskerne et mere præcist indtryk af de "mandlige" symptomer, hvor 28% viste tegn på depression.

Normalt benyttes 'Edinburgh postnatale depressionsscore (EDPS)' til at vurdere både mænd og kvinder. ved brug af denne er det under 10% af mændene, der viser tegn på depression, hvor i alt 28% af mændene i den nye undersøgelse viste tegn på mild depression. Samlet set havde 4% moderat depression.

Det er vigtigt at understrege at de 447 fædre i undersøgelsen var frivillige, og derfor ikke kan repræsentere den gennemsnitlige far 100%.

Ny metode er mere præcis

Forfatteren bag udgivelsen, Elisa Psouni, siger til The Guardian, at hendes forskning viste højere niveauer af depression hos fædre fordi det tilføjede en score der bedre reflekterer de "mandlige" symptomer. Det inkluderede bl.a. agitation, vrede, irritabilitet, længere arbejdstid og overforbrug af alkohol.

Arbejdspres spiller en stor rolle

Psouni mener at fædre i stigende grad møder de samme dilemmaer som mødre gør. Herunder f.eks. det at kombinere faderrollen med et stigende arbejdspres.

  • Fædre, der blev deprimerede, havde ofte ydre pres, som f.eks. jobproblemer.
  • Hvis deres partner var deprimeret fordobeldes deres egen risilo for depression.
  • Mangel på søvn, tvillinger og konflikter i forholdet også indflydelse.

Leger og griner mindre med sit barn

En deprimeret far vil lege og grine mindre med sit barn. Børn er dybt påvirket af en faderlig fødselsdepression. Ifølge The Guardian viser undersøgelser bl.a. at det har indflydelse på børns adfærd og velvære.

Noget af det som kan hjælpe er kognitiv adfærdsterapi og antidepressive midler. Men en af de værste ting, siger Psouni: "er at du står et år efter og indser, at du har været virkelig nedtrykt, og nu er et år af dit barns opvækst løbet fra dig".