Kemikalier i tandpasta og solcreme påvirker sædkvaliteten nyhed

Hormonforstyrrende stoffer er kemikalier, der ødelægger kroppens naturlige hormonelle processer, og de er tidligere mistænkt for at påvirke den reproduktive sundhed. Nu har disse kemikalier, som findes i husholdnings- og plejeprodukter, vist sig at påvirke sædcellers funktion og mandens fertilitet.

Kemikalier i tandpasta og solcreme påvirker sædkvaliteten

Forskerholdet fra Center of Advanced European Studies and Research i Tyskland og afdelingen for vækst og reproduktion i Danmark offentliggjorde resultaterne fra undersøgelsen, om hormonforstyrrende stoffers indvirkning på sæd, i tidsskriftet EMBO.

Sundhedsguiden har for nyligt rapporteret om flere undersøgelser vedrørende hormonforstyrrende kemikalier. En undersøgelse stille spørgsmålstegn ved sikkerhedstærsklen for kemikalier i fødevareemballage.

I øjeblikket er Europakommissionen i gang med en revurdering af hormonforstyrrende stoffers, og dette har udløst en heftig debat mellem endokrinologer og toksikologer om regulering af disse kemikalier.

Læs også: Sådan kommer du over tandlægeskræk

Det er vanskeligt at bevise kemikaliernes negative virkning på mennesker, men hovedforfatteren på undersøgelsen Timo Strunker, siger at resultaterne giver videnskabelig dokumentation, der kan danne grundlag for en ændring af internationale regler og praksisser.

Hormonforstyrrende stoffer ændre sædcellens bevægelighed

Forskerne var i stand til hurtigt, at teste hundredevis til tusindevis af kemikalier for deres effekt på sædceller. Resultaterne var opsigtvækkende og det tyder på, at hormonforstyrrende stoffer har langt større betydning for fertiliteten i den vestlige verden, end man hidtil har troet.

Tandpasta

Forskere fandt, at visse kemikalier i husholdningsprodukter, såsom tandpasta og solcreme, påvirkede sædcellers funktion. Nogle af disse kemikalier omfatter ultraviolette filtre, som bruges i nogle solcremer, samt Triclosan, et antibakterielt middel, der anvendes i tandpasta.

Professor Niels E. Skakkebæk udtaler til Medical News Today at, ”for første gang har vi vist, at der er en direkte sammenhæng mellem hormonforstyrrende stoffer fra industrielle produkter, og nedsat sædfunktion og fertilitet hos mænd.”

Undersøgelsen konkludere endvidere, at omkring 800 industrielle og ofte brugte kemikalier mistænkes for, at forstyrre hormonsystemet. Til denne dag, har de fleste af disse potentielle skadelige stoffer ikke været evalueret, og deres virkning på mennesker ikke undersøgt.

Læs også om den bedste bøjle