Kemikalier på arbejdspladsen øger risikoen for brystkræft nyhed

Kvinder der allerede er i risiko for at udvikle brystkræft, og som arbejder med organiske opløsningsmidler, som f.eks. fabriks- og laboratoriearbejdere, der arbejder med benzen og andre sådanne kemikalier, har muligvis endnu højere risiko for kræft.

Kemikalier på arbejdspladsen øger risikoen for brystkræft

Studiet, der for nyligt blev publiceret i tidsskriftet Cancer Research, er et af de første der viser en klar sammenhæng mellem visse kemikalier, og udviklingen af brystkræft. Resultaterne viste dog at kun nogle kvinder, der arbejde med kemikalier, havde en risiko.

Kvinder, der arbejdede med organiske opløsningsmidler før de havde deres første barn, havde omkring 40% større risiko for at udvikle brystkræft, og alle kvinder der arbejdede i kliniske laboratorier, havde omkring dobbelt så stor risiko.

Christine Ekenga fra National Institute of Environmental Health Science udtaler sig til NBC News:

- Vores undersøgelse er et vigtigt skridt på vejen til at forstå hvordan timing af kemiske påvirkninger kan påvirke risikoen for brystkræft.

Forekomst af brystkræft

Omkring en ud af otte kvinder vil blive diagnosticeret med brystkræft på et tidspunkt, og kvinder der har en søster med brystkræft har omkring dobbelt så stor risiko for at udvikle sygdommen.

Hvert år rammes ca. 4.600 kvinder af brystkræft og på nuværende tidspunkt lider ca. 55.000 kvinder af den frygtede kræftsygdom.

Risikofaktorer – genetik og kemikalier

Det er klart at gener er involveret i den øgede risiko for kræft. Dog har organiske opløsningsmidler længe været under mistanke for at forårsage kræft.

Læs også: Sådan skaber du en sundere arbejdsplads

Resultaterne fra undersøgelsen viste, at kvinder der var blevet udsat for kemikalierne tidligt i livet, havde større risiko for at udvikle brystkræft.

Forskerne på undersøgelsen mener, at brystet er mere sårbart overfor kemisk påvirkning under kønsmodningen mellem pubertet og første fødsel.

Desuden blevet flere erhverv knyttet til en forhøjet risiko. Af disse var kliniske laboranter, stuepiger, rengøringsassistenter og arbejdere på fabrikker med høj kemikalie eksponering.