Kostfibre beskytter mod tyktarmskræft nyhed

Nyt studie bekræfter, at kostfibre har en beskyttende effekt mod tyktarmskræft. Det er især kostfibre fra kornprodukter som rugbrød og havregryn, der viser sig at være særligt gavnlige mod sygdommen, det skriver Kræftens Bekæmpelse

At kostfibre spiller ind på mæthedsfornemmelsen og fordøjelsen, er efterhånden velkendt for de fleste. Men at de grove kulhydrater skulle have en indflydelse på udviklingen af tyktarmskræft, kan forskere fra Kræftens Bekæmpelse nu bekræfte.

Kostfibre forebygger tarmkræft

Ifølge et nyt studie, der inkluderer omkring 120.000 danskere, nordmænd og svenskere, er der nemlig en klar sammenhæng mellem det at spise mange kostfibre og risikoen for at udvikle tyktarmskræft.

- Samlet set viser både tidligere studier samt vores studie, at det har en tarmkræftforebyggende virkning at spise mange kostfibre, især fra kornprodukter, siger forsker Louise Hansen fra Kræftens Bekæmpelse, der står bag undersøgelsen.

Læs også: Kostfibre er vigtige for din sundhed.

Fibre fra fuldkorn gør forskellen

I løbet af 11,3 år fik 1168 personer fra studiet konstateret kræft i enten tyk- eller endetarmen. Blandt mændene fandt forskerne en 26 procent lavere risiko for tyktarmskræft for hver ekstra 10 gram kostfiber, der blev spist per dag. Da forskerne kiggede nærmere på hvilke fødevarer, fibrene stammede fra, kunne de konstatere, at det kun var kostfibre fra kornprodukter, der hang sammen med den lavere risiko for tarmkræft.

Læs også: Kostfibre giver længere liv.

Blandt kvinderne fandt man ingen sammenhæng mellem tarmkræft og total kostfiberindtag. Men også hér kunne forskerne fastslå, at de kvinder, som spiste mange kostfibre fra kornprodukter, havde en lavere risiko for at udvikle tarmkræft.

- Der er altså noget, der tyder på, at ikke alle kostfibre er lige gavnlige, når det kommer til kræftforebyggelse. Og at fibre fra fuldkornsprodukter er særligt vigtige, siger Louise Hansen.