Så stor betydning har kostvaner på risikoen for tyktarmskræft nyhed

Ny opsigtsvækkende undersøgelse viser hvor stor betydning kostvaner har for udviklingen af tyktarmskræft.

Din kostvaner og risikoen for tyktarmskræft

Tyktarmskræft er den tredje mest almindelig kræftform på verdensplan. I Danmark ses der omkring 3.000 nye tilfælde af tyktarmskræft om året. Hyppigheden af sygdommen er markant større i den vestlige verden sammenlignet med Afrika og Østen. Man mener, at den store forskel i sygdomshyppigheden på verdensplan, til dels kan forklares ud fra kulturelle forskelle på kostvaner.

For at undersøge kostvaners betydning for udviklingen af tyktarmskræft, rekrutterede forskere fra Imperial College London 20 amerikanere og gav dem en kostplan baseret på ”traditionel” afrikansk kost, primært bestående af korn-baserede produkter, grøntsager og frugt. Samtidigt blev 20 frivillige fra landområderne i Sydafrika rekrutteret til at spise efter en vestlig kostplan, bestående af massere af rødt kød og et begrænset indhold af frugt, grøntsager og andre kilder til fibre.

Efter blot to ugers ændring af kostvaner, kunne forskerne konstatere en række opsigtsvækkende fund hos deltagerne. Hvor de amerikanske forsøgspersoner reducerede deres risiko for at udvikle tyktarmskræft, så kunne man observere, at afrikanerne havde udviklet begyndende risikotegn på tyktarmskræft.

Medforfatter på studiet, Professor Jeremy Nicholson, fortæller at resultaterne ikke kan bevise at ændringerne af kostvaner ville have betydet flere kræfttilfælde blandt afrikanerne og færre tilfælde blandt amerikanerne, men at der findes god evidens fra andre studier, om at deres resultater indikerer, at de har fundet risikotegn på tyktarmskræft

”På blot to uger, har et skift fra en vestlig kostplan til en traditionel afrikansk kost med højt fiber- og lavt fedtindhold, reduceret risikotegn på tyktarmskræft, hvilket indikerer at det ikke er for sent at ændre på sin risiko for at udvikle tyktarmskræft.” fortæller Nicholson, og fortsætter

”Studiets resultater bør også give anledning til bekymring, da den stadig stigende vestliggørelse af afrikanske samfund kan medføre, at tyktarmskræft kan gå hen og blive et stort sundhedsproblem i Afrika.