Lycopen forhindre kræft i at sprede sig
Dr. Mridula Chopra og kolleger ved University of Portsmouth har testet effekten af lycopen et rød farvestof, et carotenoid, på den mekanisme, hvorved kræftceller benytter en sund blodforsyning for at vokse og sprede sig.
De fandt, at lycopen, er i stand til at ødelægge cancercellernes evne til at i at lave den forbindelse, der er nødvendigt for at binde sig til en sund blodforsyning.
Læs også: Hvad er kræft
Forsker opfordrer til test på mennesker
Forsøget er lavet som loboratorieforsøg, og forskerne, fra universitetets School of Pharmacy og Biomedicinsk Institut, opfordrer til at man tester for at kontrollere, om den samme reaktion opstår i den menneskelige krop.
Dr. Mridula Chopa siger til The Telegraph
- Vi har testet i laboratoriet, men vi ved endnu ikke, om den samme reaktion vil ske i kroppen, og han fortsætter
- Denne enkle kemiske reaktion, som vi har testet, er opnået med koncentartioner af lycopen, der nemt kan opnås ved at spise forarbejdede tomater.
Tomatsovs er en lycopenbombe
Lycopen er til stede i alle røde frugter og grøntsager, men koncentrationen er højest i tomater og det bliver lettere tilgængelige og biologisk aktiv, når det kommer fra forarbejdede tomater med en lille smule madolie tilsat.
Lycopens gavnlige virkning er testet i flere forsøg og har vist gode resultater på specielt prostakræft. Lycopen er et antioxidanten, der beskytter prostatcellerne mod den skadelige iltning, der sættes i forbindelse med kræftudviklingen.
Læs mere om prostatakræft her