Kræftpatienter bliver mere deprimerede med alternativ behandling nyhed

Mange kræftpatienter bruger alternativ behandling i håb om at forbedre deres livskvalitet. En ny undersøgelse af kvinder behandlet for brystkræft viser imidlertid, at kvinder, som bruger alternativ behandling, bliver mere deprimerede. Det overrasker forskerne.

Alternativ behandling forbedrer ikke livskvalitet

Halvdelen af danske brystkræftpatienter bruger alternativ behandling og -medicin i tiden under og efter deres behandling. Tidligere undersøgelser tyder på, at deprimerede kræftpatienter er mere tilbøjelige til at bruge alternativ behandling og begrunder deres brug med håbet om, at det kan forbedre deres livskvalitet.

Danske forskere fra Aarhus universitet satte sig for at undersøge om kvinderne, der brugte alternativ behandling, oplevede en forbedre livskvalitet. Resultatet viste, at kvinder der brugte naturmedicin og kosttilskud, blev mere deprimerede over tid end kvinder, der ikke brugte alternativ behandling.

- Vi har ingen umiddelbar forklaring på resultatet, men det er muligt, at kvinder med særlig sårbarhed for at udvikle depression over tid også er mere tilbøjelige til at bruge alternativ behandling, siger Bobby Zachariae, professor,dr.med. og en af forskerne bag undersøgelsen, til Aarhus universitets hjemmeside

Forskerne peger også på, at naturmedicin og vitamintilskud, kan påvirke kroppen og hjernen i en uheldig retning, og mene,r at det bør undersøges nærmere

Læs også: Kræftpatienter kæmper med underernæring

Resultatet er offentliggjort i anerkendt tidsskrift

Forskere fra Enhed for Psykoonkologi og Sundhedspsykologi ved Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet undersøgte 3.233 danske kvinder, som var behandlet for brystkræft . I resultatet er der taget højde for en lang række forhold f.eks alder, uddannelse, sygdomsforløb mm.

Resultaterne er offentliggjort i det anerkendte amerikanske tidsskrift ”Breast Cancer Research and Treatment”

Læs abstrakt her: Pedersen CG, Christensen S, Jensen AB, Zachariae R. Use of complementary and alternative medicine (CAM) and changes in depressive symptoms from 3 to 15 months after primary surgery for early breast cancer. Results from a nationwide Danish cohort study. Breast Cancer Research and Treatment.