Nu får du krav på en udredning inden for 30 dage nyhed

Folketinget har vedtaget et lovforslag, der giver patienterne ret til at blive udredt inden for 30 dage på sygehusene. Sundhedsministeren er begejstret og kalder det en stor dag for de danske patienter. De nye regler betyder samtidig, at danske patienter nu får en differentieret behandlingsgaranti.

Garanti for hurtig diagnose

Fra september 2013 giver en ny lov patienter ret til hurtig udredning på et sygehus inden for 30 dage. Hvis det ikke er muligt at stille en diagnose så hurtigt, skal der inden for de 30 dage lægges en plan for, hvordan diagnosen kan stilles og den videre behandling. Der har politikerne på Christiansborg vedtaget.

- Det er et stort skridt fremad for patienterne, siger sundhedsminister Astrid Krag, der også peger på en anden fordel:

- Vi samler også ansvaret for udredningsforløbet ét sted, nemlig på det sygehus, som patienterne bliver henvist til af deres praktiserende læger. Fremover må sygehusene ikke slippe patienterne, før der er klarhed over, hvad de fejler.

Læs også: Træning skal styrke kræftpatienter på Vejle Sygehus

Danske Patienter giver garanti en lunken modtagelse

Det er dog langt fra alle danskere, som vil komme til at mærke noget til garantien. Den gælder nemlig kun, hvis patienten er sendt til udredning på et sygehus - ikke, hvis det foregår hos en almindelig praktiserende læge eller speciallæge. Dermed hjælper den kun den gruppe patienter, som tidligere er blevet kastet rundt mellem forskellige afdelinger på landets sygehuse.

- I Danske Patienter mener vi, at retten til hurtig udredning er et positivt skridt i den rigtige retning. Garantien gælder dog kun gruppen af danskere, der henvises til sygehusene – og ikke den anseelige gruppe af patienter, der bliver udredt i regi af almen praksis og hos speciallægerne, understreger Lars Engberg, formand for Danske Patienter.

Nogle patienter er vigtigere end andre

Sammen med udredningsgarantien bliver behandlingsgarantien ændret. Fremover skal alvorligt syge højst vente 30 dage på at komme i behandling, mens mindre alvorligt syge kommer til at vente i op til 60 dage, inden behandlingen sættes igang.

Læs også: Bliv klogere på udvidet frit sygehusvalg


- Vi vil gerne sikre, at de mest syge bliver behandlet først. Og derfor indfører vi nu en differentieret behandlingsgaranti, der skelner mellem alvorlige og mindre alvorlige lidelser, samtidig med at sygehusene får større fleksibilitet til at tilrettelægge deres behandlinger, siger Astrid Krag.

Den differentierede behandligsgaranti træder i kraft 1. januar 2013, mens udredningsgarantien først træder i kraft 1. september næste år.