Kvinders ledsmerter gør ondt på sexlivet nyhed

Mere end hver anden danske kvinde plages jævnligt af led- og muskelsmerter. Det tærer blandt andet på deres parforhold, hvor sexlivet nemt bliver offeret, viser en rundspørge. Det er vigtigt for de ramte kvinder at fortælle omverdenen om deres situation, lyder det fra psykolog.

Parforholdet har det svært med ledsmerter

Selv om det er kvinden, der har de fysiske ledsmerter, så rammes de nærmeste pårørende også. Det sker blandt andet gennem skænderier, revner i parforholdet og manglende lyst til sex. En rundspørge, foretaget for medicinalfirmaet GlaxoSmithKline, viser, at hver femte ramte kvinde med ledsmerter har nedsat sexlyst.

- Kroniske smerter lægger sig som en dæmper på hele patientens tilværelse. Mange føler absolut intet overskud og har mest af alt lyst til at holde sig for sig selv. Det er et typisk reaktionsmønster, som kan være vanskeligt at bryde på egen hånd, siger Søren Frølich, psykolog på Det Tværfaglige Smertecenter på Herlev Hospital.

Han har mere end 20 års erfaring med behandling og rådgivning af smerteramte danskere.

Læs også: At leve med gigt - gode råd

Dårlig samvittighed

Rundspørgens resultater bygger på svar fra 2.348 danskere med ledsmerter. Mange af kvinderne havde dårlig samvittighed, fordi de følte, at de ikke kunne udfylde rollen som ægtefælle eller partner. Hver sjette kvinde skjulte samtidig ledsmerterne for sin partner, fordi hun var bange for, at partneren var træt af at høre om dem.

Det er dog ikke den rette vej frem, mener Søren Frølich. I stedet skal kvinderne skal blive bedre til at fortælle, hvordan de har det, og selv fortælle, hvordan deres nærmeste kan hjælpe dem.

- Det er svært at se på en person, at han eller hun lider af kroniske smerter, idet mange symptomer er usynlige for omverdenen. En hverdag med kroniske smerter kan derfor hurtigt blive en meget ensom affære, hvis ikke man selv lukker munden op og fortæller, hvor man har brug for hjælp eller støtte. Åbenhed, tillid og accept er nøgleord, siger han.

Fysisk aktivitet som medicin

Læs også: Gigt - gode motionsformer

55-årige Pia Lindgreen har levet med konstante smerter de seneste tre år. Hun snakker med sin mand og børn om de udfordringer som ledsmerterne giver, men samtidig har hun fundet hjælp i motionen.

- Jeg fandt ud af, at jeg fik det bedre af at være aktiv og holde mig i gang både fysisk og mentalt. Jeg kan mærke, at det er med til at mindske smerterne og aflede tankerne, fortæller hun.