Huller i praktiserende lægers viden om den største kræftdræber nyhed

En ny undersøgelse viser, at mange praktiserende læger undervurderer udbredelsen af lungekræft og ikke kender de mest almindelige symptomer på sygdommen. Det er et problem, for lungekræft er den kræftsygdom, som dræber flest danskere - blandt andet fordi sygdommen ofte opdages for sent.

Læger kender ikke ikke symptomerne på lungekræft

Kend symptomerne på lungekræft

Hvis du oplever følgende symptomer, er det en god ide at gå til lægen. Det er ikke sikkert, det er lungekræft, men hellere gå til lægen én gang for meget end for sent. Tidlig diagnosticering kan redde liv.

  • Smerter i skulder og arm

  • Blodigt opspyt

  • Hæshed i flere uger

  • Hyppige lungebetændelser

  • Åndenød

  • Smerter i brystet

  • Hoste i mere end seks uger

3 ud af 4 praktiserende læger ved ikke, at lungekræft er den kræftsygdom, der dræber flest danske kvinder, og kun hver 5. ved, at lungekræft hvert år rammer over 4.000 danskere, viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for Patientforeningen Lungekræft. Undersøgelsen viser også, at mange praktiserende læger ikke kender de mest almindelige symptomer på lungekræft:

Hver 3. praktiserende læge ved ikke, at smerter i brystet kan være symptom på lungekræft, og hver 4. ved ikke, at hæshed i flere uger eller smerter i skulder og arm kan være symptom på lungekræft. Og næsten hver 10. ved ikke, at åndenød eller hyppige lungebetændelser kan være symptom på lungekræft.

Læs også: Lungekræft - symptomer, årsag og behandling

Tidlig diagnosticering kan redde liv

- Lungekræft er den kræftsygdom, som dræber flest danskere - blandt andet fordi sygdommen desværre ofte opdages for sent. Derfor er det utroligt vigtigt, at de praktiserende læger er opmærksomme på symptomerne på lungekræft, for det er langt fra sikkert, at patienterne selv forbinder disse symptomer med lungekræft, siger formand for Patientforeningen Lungekræft Alice Skjold Braae med henvisning til en undersøgelse foretaget af YouGov for Patientforeningen Lungekræft tidligere i år , som viste, at hver 4. dansker ikke kender symptomerne på lungekræft.

Læs også: Hver fjerde dansker kender ikke symptomerne på den største kræftdræber

- Som formand for Patientforeningen Lungekræft hører jeg desværre fra tid til anden om folk, som har gået rundt med symptomer som for eksempel ondt i armen og skulderen eller hyppige lungebetændelser, uden at hverken de selv eller deres praktiserende læge har forbundet det med lungekræft. Vi er ikke ude på at pege fingre ad nogen, men det er vigtigt, at vi får skabt mere opmærksomhed omkring symptomerne på sygdommen - både blandt de praktiserende læger og blandt befolkningen - fordi tidlig diagnosticering kan redde liv, siger Alice Skjold Braae, der selv er lungekræftoverlever.