Lavt kolesterol kan give demens nyhed

Et højt kolesteroltal midt i livet øger ikke risikoen for demens. Derimod kan et lavt kolesteroltal i en høj alder give demens. Det konkluderer svenske forskere. Forskerne har undersøgt og fulgt 1.400 svenske kvinder over en periode på 32 år og troede som udgangspunkt, at de kunne påvise at højt kolesteroltal gav en øget risiko for demens.

Hidtil ukendt sammenhæng

Tallene som forskerne benytter sig af, stammer fra den såkaldte Kvindeundersøgelse i Gøteborg. Resultaterne fra undersøgelsen har tidligere vist at et højt blodtryk og bugfedt hos midaldrende øger risikoen for demens senere i livet.

Det nye studie viser ingen sammenhæng mellem et højt kolesteroltal og risikoen for at få demens. Tidligere har to finske studier og data fra dyreforsøg. De svenske undersøgelser fandt ingen sammenhæng mellem højt kolesterol og en øget risiko for demens

Det nye studie viser en hidtil ukendt sammenhæng mellem kolesterol og demens, nemlig at et lavt kolesteroltal i en høg alder øger risikoen for demens betydelig. Forskerne fandt at Kvinder med faldende kolesterolniveau har 2.5 gange så stor risiko for demens som kvinder med et stabilt kolesterolniveau, viser undersøgelsen, som er omtalt i sidste udgave af tidsskriftet Neurology.

- Der findes åbenbart en sammenhæng mellem faldende niveauer og demens, siger professor Ingmar Skoog fra afdelingen for neuropsykiatrisk epidemiologi på Sahlgrenska Akademiet i Gøteborg

Pas på koleteroltallet

Forskerne påpeger, at resultaterne af undersøgelsen ikke skal ses som et udtryk for, at man nu ikke længere skal bekymre sig om høje kolesterol tal, da det fortsat giver øget risiko for hjertekarsygdomme. Tidligere har man tænkt at hvad der er godt for hjertet (lavt kolesteroltal) også er godt for hjernen. Men det nye studie viser altså at der ikke findes en sådan sammenhæng.