Leddegigt patienter har større sandsynlighed for blodprop nyhed

Leddegigtpatienter, har langt større sandsynlighed for for at få hjerteproblemer og få slagtilfælde, det viser en ny stor dansk undersøgelse. Undersøgelsen viser, at patienter med leddegigt har en 40 procent højere risiko for at få artrieflimmer, som kan føre til hjerteanfald. Undersøgelsen viste også at leddegigtpatienter har 30 procent højere risiko for at at få en blodprop i hjernen (slagtilfælde).

Leddegigt kan føre til artrieflimmer og blodprop i hjernen

De danske forkere mener, at det er betændelsestilstanden i leddene hos ledegigtpatienter, som får hjertet til at slå uregelmæssigt (artrieflimmer). Artrieflimmer kan føre til, blodpropper, som kan rive sig løs og give blodprop i hjernen (slagtilfælde).
Forskerne fra Københavns Universitet studerede data fra 4 millioner danskere, hvoraf 18.250 havde leddegigt over en periode på fem år. Patienter med leddegigt (reumatoid artrit) havde 40 procent højere risiko for atrieflimren og 30 procent højere risiko for slagtilfælde end den brede befolkning.

Læs også: Et godt liv med gigt

Læger bør være opmærksomme på øget risiko

Selv om tallene virker som en stor stigning, så er den samlede risiko stadig for at få hjerteproblemer eller slagtilfælde stadig lav.

  • I en gruppe af 1.000 normale patienter, vil 6 sandsynligvis lide af atrieflimren i et givet år, mens 5,7 få en blodprop i hjernen.
  • I en gruppe på 1.000 leddegigtpatienter, vil 8 have atrieflimren, mens 7,6 vil få en blodprop i hjernen.

Men forskerne - hvis resultater er offentliggjort på hjemmesiden BMJ.com - peger på, at lægerne skal være opmærksomme på disse forøgede risici blandt deres patienter.

Læs også: symptomer på blodprop i hjernen

Læs undersøgelsen på BMJ.com her