Ny forskning tyder på, at sødede drikkevarer, som sodavand, saft og lign, og specielt ”light” drikke er forbundet med en øget risiko for depression hos voksne. Kaffe ser dog ud til at at sænke risikoen for depression. Det viser en undersøgelse som er blevet offentliggjort i dag, og som vil blive præsenteret på American Academy of Neurology konference i marts.
- Sødet drikkevarer, kaffe og te er helt normale drikkevarer, på verdensplan. Vi ved at det påvirker kroppen fysisk , men nu tyder denne undersøgelse på, at det også kan have psykiske konsekvenser, siger undersøgelsens forfatter Honglei Chen, MD, ph.d., ved National Institutes of Health in Research Triangle Park i North Carolina, som også er medlem af American Academy of Neurology.
Læs også: Sodavand kan være årsag til for tidlig fødsel
Undersøgelsen omfattede 263.925 personer som var mellem 50 og 71 åt gamle, da undersøgelsen startede. Fra 1995 til 1996 blev forbruget af drikkevarer, såsom sodavand, frugtsaft, te og kaffe undersøgt. Omkring 10 år senere, spurgte forskerne deltagerne, om de var blevet diagnosticeret med depression siden 2000. I alt 11.311 havde fået en depressions diagnose.
Læs også: Forebyg depression - kender du symptomerne?
Læs også: Sodavand kan være årsag til for tidlig fødsel
Undersøgelsen omfattede 263.925 personer som var mellem 50 og 71 åt gamle, da undersøgelsen startede. Fra 1995 til 1996 blev forbruget af drikkevarer, såsom sodavand, frugtsaft, te og kaffe undersøgt. Omkring 10 år senere, spurgte forskerne deltagerne, om de var blevet diagnosticeret med depression siden 2000. I alt 11.311 havde fået en depressions diagnose.
Læs også: Forebyg depression - kender du symptomerne?
Sødemidler øger- kaffe mindsker risiko for depresion
De personer i undersøgelsen, som drak mere end fire dåser eller glas sodavand om dagen var 30 procent mere tilbøjelige til at udvikle depression end dem, der ikke drak sodavand. De, der drak fire dåser frugtsaft om dagen var omkring 38 procent mere tilbøjelige til at udvikle depression end dem, der ikke drak sødede drikkevarer. De personer, der drak fire kopper kaffe om dagen, var omkring 10 procent mindre tilbøjelige til at udvikle depression end dem, der ikke drak kaffe. Risikoen syntes at være større for folk, der drak Light produkter fremfor almindelig sodavand, frugtsaft og iste.
Læs også: Lightprodukter - et sundere valg?
- Vores forskning tyder på, at ved at stoppe med at drikke light sodavand eller skære ned på forbruget eller evt. erstatte sodavand med usødet kaffe, kan helt naturligt nedsætte risikoen for at udvikle en depression, siger Chen, og fortsætter,
- det er nødvendigt med mere forskning for at bekræfte disse resultater og lider man af depression, skal man naturligvis fortsætte med den behndling man har fået ordineret af sin læge.
Undersøgelsen blev støttet af National Institutes of Health, National Institute of Environmental Health Sciences og National Cancer Institute.
Læs pressemeddelsen fra AAN her
Læs også: Lightprodukter - et sundere valg?
- Vores forskning tyder på, at ved at stoppe med at drikke light sodavand eller skære ned på forbruget eller evt. erstatte sodavand med usødet kaffe, kan helt naturligt nedsætte risikoen for at udvikle en depression, siger Chen, og fortsætter,
- det er nødvendigt med mere forskning for at bekræfte disse resultater og lider man af depression, skal man naturligvis fortsætte med den behndling man har fået ordineret af sin læge.
Undersøgelsen blev støttet af National Institutes of Health, National Institute of Environmental Health Sciences og National Cancer Institute.
Læs pressemeddelsen fra AAN her