Livsreddende lim er lavet af skovsnegleslim nyhed

Skovsneglens slim har inspireret en ny slags klæbestof, der kan ændre behandlingen og måske redde liv for mange patienter.

En ny lim baseret på slim fra skovsnegle kan revolutionere den måde, som vi behandler patienter. Det skriver BBC.

Bio-limen er meget stærk og bevæger sig med kroppen. Men vigtigst af alt, den sidder fast på våde overflader. Forskerholdet fra Harvard University har endda brugt det til at lukke et hul i et grisehjerte.

Eksperter har beskrevet limen som “virkelig cool” og mener, at der vil være stor efterspørgsmål på den. Eksperimentet er blevet udgivet i tidsskriftet Science.

Det er meget svært at få noget til at sidde fast på våde flader. Tænk for eksempel på, hvad der sker, hvis du prøver at sætte et plaster på din våde finger.

Universitetets Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering har undersøgt den brune skovsnegl. Den laver klisteret slim som forsvar mod fjender.

“Vi har givet vores materiale de vigtigste funtioner fra negleslimen, og resultatet er virkelig positivt,” siger forsker Jinayu Li til BBC.

Biolimen indeholder to elementer: Den klæbende del og en biokemisk støddæmper.

Den utrolige klæbeevne er en kemisk reaktion mellem limen og kroppens celler. Limen er positivt ladet, og kroppens celler er negativt ladet. De danner kovalente bindinger mellem atomerne i cellernes overflade og limen. På den måde sætter limen sig fysisk fast på vævets overflade.

Men det støddæmpende element er også afgørende. Det tager den fysiske stress og belastning, så limen kan blive siddende.

Limen er ikke giftig for kroppens væv. Den er også tre gange stærkere end nogle andre medicinske klistermidler.

Jinayu Li siger til BBC, at limen har løst en stor udfordring og åbnet en masse muligheder:

Limen kan bruges til mange ting, fordi materialet er stærkt, smidigt og eftergivende. Det er meget brugbart, når man arbejder med dynamisk væv som hjertet eller lungerne.

Det kan bruges som en lap på huden eller gives som en flydende injektion på sår dybere i kroppen. Måske kan det også bruges til at frigive medicin til specifikke dele af kroppen eller at klistre medicinske hjælpemidler til organer. For eksempel til at hjælpe hjertet med at slå.

Limen klæber til en overflade inde for tre minutter, men den bliver stærkere. Inden for en halv time er den lige så stærk som kroppens egen brusk.

The Wyss Institute siger, at limen er billig at lave, og har søgt om patent.