Listeria kan koste ældre livet nyhed

Hvert år bliver op mod 60 forbrugere syge af madbakterien listeria. De fleste af dem er ældre, der risikerer at blive alvorligt syge. I værste fald er det livstruende og en ud af fire risikerer at dø.

Hvert år rammes flere af listeria, som i værste fald koster folk livet. Derfor minder Fødevarestyrelsen om 3 enkle køkkenråd, som man bør følge.

Ældre rammes oftere af listeria end andre, derfor opfordres ældre og deres pårørende at være opmærksomme på fødevare- og køkken hygiejnen.

Køkkenråd – sådan undgår du listeria

  • Smid mad ud, der har overskredet ”Sidste anvendelsesdato”.
  • Hold temperaturen i køleskabet på højst 5°C.
  • Husk at når emballagen er åbnet, har maden kortere holdbarhed.

- Det er meget vigtigt at tage et tjek af køleskabet og få sorteret ud i de madvarer, hvor datoen for ’sidste anvendelse’ er overskredet og desuden holde øje med holdbarheden efter åbning. Sørg også for, at køleskabet er tilstrækkelig koldt, dvs. maksimalt fem grader. I forhold til listeria skal man især være opmærksom på kødpålæg, koldrøget fisk og bløde oste”, siger specialkonsulent Annette Perge fra Fødevarestyrelsen.

Hvad står der på pakken?

”Sidste anvendelsesdato” bruges på meget let fordærvelige madvarer, som kan blive sundhedsskadelige efter denne dato.

”Mindst holdbar til” er udtryk for, at madvaren indtil denne dato har den rette kvalitet, men vil stadig kunne spises umiddelbart efter denne dato.

Læs mere om listeria på Fødevarestyrelsens hjemmeside.