Mænd der begynder at ryge i en ung alder har større risiko for at få overvægtige sønner nyhed

Et studie viste, at sønner til fædre der er tidlige rygere, gennemsnitlig er federe end sønner af ikke-rygere, eller fædre der begyndte at ryge senere. Det tyder på at faderens livsstil har indflydelse på den efterfølgende generations sundhedstilstand.

Mænd der begynder at ryge i en ung alder, har større risiko for at få overvægtige sønner.

Studiet blev offentliggjort i ”European Journal of Human Genetics”, og viste en sammenhæng mellem fædre, der starter med at ryge i en tidlig alder og risikoen for, at deres sønner bliver overvægtige.

Læs også: Fedme og børn

Mænd der begyndte at ryge inden 11-års alderen var mere tilbøjelige til at få overvægtige sønner sammenlignet med ikke-rygere og mænd der debuterede som rygere senere i livet.

Det kunne tyde på, at der eksistere en sammenhæng mellem tobaksrygning og metaboliske ændringer hos barnet, som gennem sædceller, kan overføres fra far til søn.

Forskningen blev finansieret af ”The Medical Reseach Council” og studiepopulationen bestod af næsten 10.000 fædre, som deltog i et longitudinalt studie af forældre og børn. Ud af de 5.376 mænd, som sagde de røg, var der dog kun 166, der svarede at de røg inden 11-årsalderen.

Alligevel fandt forskerne, at sønnerne til disse tidlige rygere, i gennemsnit havde mellem 5 kg og 10 kg mere kropsfedt i teenagealderen end deres jævnaldrende. Samme signifikante effekt sås ikke hos døtrene af de mandlige rygere.

Ledende forsker på studiet, professor Marcus Prembrey fra ”University of Bristol” mener at denne opdagelse synliggøre, hvordan den tidligere generation kan påvirke risikoen for en række sygdomme hos den efterfølgende generation.

- Vi mangler forståelse af en række almindelige folkesygdomme, f.eks. fedme, som kan være en konsekvens af forskellige livsstilsfaktorer i den foregående generation, siger Professor Pembrey.

Andre Forskere er dog skeptiske overfor dette fund, og mener at resultaterne kan skyldes en tilfældig sammenhæng, idet de er baseret på en forholdsvis lille stikprøve.

- Denne undersøgelse giver ikke dokumentation for, at fædre der begynder at ryge før 11-årsalderen får federe børn end andre, siger professor Sir Richard Peto, som er medicinsk forsker ved Oxford University.