Magnyl giver øget risiko for synsproblemer nyhed

Hvis man dagligt spiser acetylsalicylsyre (f.eks. magnyl eller aspirin) tyder ny forskning på, at man har en øget risiko for at blive blind senere i livet, det skriver the Telegraph.

Forskergruppen, som har base i Holland, har undersøgt mere ned 4.000 ældre mennesker i hele Europa. De fandt, at de ældre, der tog acetylsalicylsyre, havde en dobbelt så høj risiko for at blive diagnosticeret med AMD (Aldersbetinget maculadegeneration) end dem, der ikke gjorde.

Undersøgelsen giver dog ikke noget bevis for en sammenhæng mellem acetylsalicylsyre og AMD, og forskerne vil nu undersøge, om en fast dosis på en eller anden måde forværrer sygdommen.

Læs også: AMD - Aldersbetinget maculadegeneration.

Danskere spiser magnyl for hjertets skyld

Masser af danskere tager hver dag en børnemagnyl eller hjertemagnyl (acetylsalicylsyre) for at mindske risikoen for at få hjertesygdomme og slagtilfælde.

Ca. 40.000 danskere lider af AMD (Aldersbetinget maculadegeneration) også kaldet forkalkninger på nethinden og 1.000 bliver blinde hvert år

En teori, der er blevet fremsat, er, at AMD måske kunne knyttes til hjerte-karsygdomme og derfor vil de ældre, som spiser magnyl, have en højere risiko for AMD. Men ledende forsker, Paulus de Jong fra Netherlands Institute for Neuroscience and Academic Medical Centre siger, at hans hold har analyseret resultaterne ”så omhyggeligt som muligt", for at se om hjerte-kar-sygdomme kan have påvirket resultaterne.

Han siger, at resultaterne stadig viser, at magnylbrugere - uanset deres hjertes sundhed - har en større risiko for at få AMD.

Hellere dårligt syn end blodprop

Paulus de Jong påpeger, at de, der lider af hjerte-kar-sygdomme, fortsat bør spise hjertemagnyl, idet fordelene ved hjertemagnyl opvejer de risici der er for at udvikle AMD

- Et sundt øje med fuld visuel kapacitet er ikke til nogen nytte i et dødt legeme, siger han til The Telegraph.