Mors mangel på C-vitamin kan give dumme børn nyhed

Når en kommende mor mangler c-vitamin kan det have alvorlige konsekvenser for fostret. Dets hjerne kan tage skade, og hvis skaden først er sket, kan vitamintilskud efter fødslen ikke rette op på det. Det viser forskning fra Københavns Universitet.

Husk vitaminpillen

Som kommende mor er der god grund til at have glasset med vitaminpiller stående fremme, så man sikrer sig den daglige dosis af vigtige vitaminer. Forskere fra København Universitet har fundet ud af, at mangel på C-vitamin kan skade fostrets hjerne.

- Selv marginal C-vitaminmangel hos moderen giver 10-15 procent reduktion af det vigtige hukommelsescenter Hippocampus i fostrets hjerne, som dermed ikke udvikler sig optimalt, siger professor Jens Lykkesfeldt i en pressemeddelelse.

Han står i spidsen af en gruppe forskere, der ved at studere gravide marsvin og marsvineunger, er kommet frem til de nye resultater. Ligesom mennesket kan marsvin ikke selv danne C-vitamin, og derfor er netop marsvin brugt som forsøgsdyr.

Læs også: Bilos skader dna i fostre

Rygning og dårlig kost er syndere

Professoren påpeger samtidig, at der særligt er nogle grupper, der er i farezonen for at lide at C-vitaminmangel.

- Det er mennesker med lav socioøkonomisk status, der spiser dårlig kost og måske tilmed ryger, som oftest har C-vitaminmangel. Deres børn risikerer altså at blive født med en dårligere udviklet hukommelse. Sat på spidsen kan det betyde, at de kan få indlæringsvanskeligheder, og i et samfundsmæssigt perspektiv, at historien gentager sig, fordi børnene har sværere ved at komme ud af det miljø, de befinder sig i, siger Jens Lykkesfeldt.

Læs også: Graviditet og rygning

Han understreger, at hvis man lader være med at ryge, spiser varieret og følger sundhedsstyrelsens anbefalinger om at spise en multivitamintablet dagligt under graviditeten, har man ikke grund til at frygte C-vitaminmangel.

Tag dem før det er for sent

Befolkningsundersøgelser viser, at mellem 10 og 20 procent af alle voksne mennesker i den vestlige verden lider af C-vitaminmangel. Derfor er det en god ide for kvinder at tænke sig om en ekstra gang, før man springer vitaminpillen over under graviditeten.

Læs også: Vitaminer hjælper immunforsvaret

De nye resultater skærper fokus på moderens ernæringstilstand og livsstil under graviditeten. For de nye forsøg har også vist, at den skade, der sker på fostrets hjerne ikke kan udbedres, selvom ungen får C-vitamin efter fødslen.

- Tidligere troede man, at moderen kunne beskytte barnet. Normalt foregår der en selektiv transport af de stoffer, barnet har brug for, fra mor til barn under graviditeten. Men det viser sig nu, at dette ikke er tilstrækkeligt ved C-vitaminmangel, siger Jens Lykkesfeldt.