Meget nattetisseri kan skyldes salt nyhed

Skal du ofte på toilettet om natten, så kan det skyldes et for højt saltindtag. Det viser ny forskning.

Ny forskning fra Nagasaki University i Japan viser, at vores daglige saltindtag hænger sammen med antallet af toiletbesøg vi har i løbet af nattten.

Ifølge BBC har et studie med 300 frivillige vist, at et reduceret saltindtag kan mere end halvere de natlige toiletbesøg.

Problemet er størst hos ældre, og kan have stor indflydelse på livskvaliteten. Går man på toilettet mere end to gange om natten, så reduceret det søvnkvaliteten, og kan forårsage stress.

Mere end halvdelen af alle mænd og kvinder over 50 år går på toilettet om natten.

Mindre salt - Færre toiletbesøg

Forsøgspersonerne blev bedt om at følge en kostplan med et afvejet saltindhold. I gennemsnit faldt antallet af toiletbesøg om natten fra mere end 2 til 1 gang om natten. Samtidig ledte det også til færre toiletbesøg om dagen,

Ifølge undersøgelsens forfatter, Dr. Matsuo Tomohiro, kan resultaterne give specielt ældre et værktøj til at komme problemet til livs.

- Det her arbejde peger i retning af at man ved hjælp simple modifikationer af kosten kan højne livskvaliteten hos mange mennesker, udtaler Dr. Matsuo Tomohiro til BBC.

For 98 af forsøgspersonerne betød kostomlægningen, at de nu indtog mere salt, end de plejede. Disse personer rapporterede en stigning i de natlige toiletbesøg i forsøgsperioden.

Salt har ikke tidligere været taget i betragtning

Problemet med nattetisseri er almindelig kendt, men fokus har hidtil ligget på mængden af væske patienterne har drukket, eller på prostata relaterede problemer hos mænd.

Det er første gang salt bliver kædet sammen med problemet, og det giver nye forhåbninger ifølge Professor Marcus Drake fra University of Bristol.

- Her har vi en undersøgelse som viser hvordan vi bliver nødt til at overveje alle tænkelige påvirkninger for at forbedre symptomerne, siger han.

Hvor meget salt er for meget?

Hormonelle balancer ændrer sig med alderen, og det får os til at producere mere urin. Mænds prostata kan også forstørres med alderen, hvorpå den kan presse på urinrøret, og føre til tissetrang.

Men de mange natlige besøg til toilettet kan være tegn på underliggende sundhedsproblemer.

Saltindtaget hos voksne bør ligge på maksimum 6 gram om dagen, som giver 2,4 gram sodium. Børn under 10 år bør ikke indtage mere end 5 gram, og helt små børn mellem 1 og 3 år kun 2 gram om dagen.

Når du køber nd, så kig efter hvor meget salt varen indeholder per 100 gram. Et højt saltindhold er over 1,5 gram salt (0,6 gram sodium) pr. 100 gram.