Midaldrende mænd tager steroider for at se yngre ud nyhed

Ny forskning viser, at mænd i stigende grad benytter anabole steroider for at se yngre ud. Men effekten er kortsigtet. Det er et farligt og misforstået eksperiment, mener eksperter. Det skriver The Telegraph.

Anabole steroider lover at forhøje mængden af røde blodlegemer, og dermed øge udholdenhed, muskelmasse og give mere energi.

Jim McVeigh fra Institut for Offentlig Sundhed på Liverpool University vurderer at op imod 30.000 Britiske mænd over 40 bruger steroider med det formål. I Danmark anslås det at minimum 44.000 mænd har erfaringer med steroider.

Tendensen ses også i Danmark

Han bakkes op af Ask Vest Christiansen, Leder af International Network of Doping Research, fra Aarhus Universitet, der har undersøgt forskellige typer af forbrugere af anabole steroider i Danmark og skandinavien.

- Den slags motiver er vi også stødt på i forbindelse med udarbejdelsen af typologien, siger han til Sundhedsguiden.dk.

Ask Vest Christiansen et. al. udgav sidste år deres resultater, og kalder typen for Well-being typen. En person hvis fokus med anabole steroider er at føle sig godt tilpas og se godt ud.

Undersøgelsen fokuserer på motiverne bag indtagelsen af anabole steroider, og personer i undersøgelsen stammer hovedsageligt fra Danmark og resten af norden.

- Jeg tror det hjælper mig med at holde sig ung, ikke? Huden ser mere ung ud, og energiniveauet er generelt højere. Jeg ser det som et supplement til velvære, siger en af personerne i undersøgelsen.

Anabole steroider er farlige og effekten totalt misforstået

Selvom produktet benyttes som et tilskud, er effekten misforstået, og de langsigtede konsekvenser kan være farlige.

- Generelt set er sundhedsrisikoen ved brug af anabole steroider godt dokumenteret. Et konstant forbrug resulterer bl.a. i hukommelsessvigt og nedsat kognitiv funktion, siger Dr Tom Heffernan fra Northumbria University’s afdeling for psykologi til The Telegraph.

Anabole steroider øger mængden af testosteron i kroppen, og derved bliver testiklernes funktion overflødig. De skrumper, og når forbruget engang stoppes, så kan det være næsten umuligt at restituere fra, fortæller Jim McVeigh til The Telegraph.

Han peger også på seriøse mentale problemer og humørsvingninger, samt risikoen ved indsprøjtningerne i sig selv, som bringer brugerne i risikozonen for at få HIV.

- Der er ingen garanti for at vide, hvad du putter i kroppen. Det du tror for dig til at se yngre ud, kan faktisk sende dig i graven tidligere end forventet, afslutter Jim McVeigh