Ny mobil-app skal hjælpe diabetikere nyhed

En ny gratis mobil-applikation skal give landets mange type 2-diabetikere et samlet overblik over bl.a. blodsukkermålinger, kolesteroltal, blodtryk og vægt. Det er afgørende parametre for at tage godt hånd om sygdommen og dermed undgå alvorlige følgesygdomme.

Styr på tallene på mobilen

Den nye app til smartphones, Dia+, er hjælp lige ved hånden til de 250.000 danske type 2-diabetespatienter. Ud over at give et samlet overblik over brugerens blodsukkermålinger, får man også styr på kolesteroltal, blodtryk og BMI.

Dia+, der er udviklet af Diabetesforeningen i samarbejde med medicinalvirksomhederne AstraZeneca og Bristol-Myers Squibb, holder styr på alle de vigtige tal for brugeren, som blot indtaster værdierne på sin mobiltelefon – det kan fx være senest målte blodsukker.

Læs også: Ved du, om du har diabetes?

Mobil app giver bedre overblik

Så snart man har tastet flere målinger ind, bliver de illustreret som en graf, der viser ens egne tal i forhold til de anbefalede værdier, og i forhold til de individuelle mål, brugeren selv har sat i samråd med sin læge. Graferne kan sendes videre til egen læge på sms eller mail ved et enkelt klik.

- Type 2-diabetes er en sygdom, hvor der er flere parametre, som er vigtige at holde et vågent øje med: Ikke alene blodsukker, men også blodtryk, kolesteroltal og vægt. Det kan være svært at overskue alle disse elementer og huske tallene, så her kan app’en give et bedre overblik, siger Søren Urhammer, overlæge, dr. med. ved Endokrinologisk Klinik på Frederiksberg Hospital.

App'en indeholder også en dagbog og en påmindelsesfunktion, som kan indstilles til at bippe, når det eksempelvis er tid til lægebesøg, receptfornyelse eller til at tage medicin.


Læs også: Test dig selv - Er du i risiko for at udvikle diabetes?

Undgå senkomplikationer ved diabetes

Diabetes er en kompliceret sygdom at behandle, og senkomplikationerne er alvorlige. Derfor er det vigtigt, at man som diabetiker tager hånd om sin sygdom:

- Hvis type 2-diabetes ikke reguleres godt, kan sygdommen i værste fald ødelægge følesansen og forårsage uoprettelige skader på nyrer, hjerte og øjne. Med Dia+ er der nu forbedrede muligheder for at følge sine tal og reagere omgående, hvis noget går den gale vej, siger chef for Forskning og Viden i Diabetesforeningen Malene Bagger.

Dia+ er gratis og udviklet til både Android-telefoner og iPhones. App’en kan downloades via App Store og Google Play (tidl. Android Market). Den kan desuden downloades på www.diabetes.dk.