Når forkølelsessår og følelsesudbrud går hånd i hånd nyhed

Følelsesmæssig stress kan fremme et spirende forkølelsessår. Vind og vejr spiller også en rolle for de mange danskere, der allerede har herpesvirus i kroppen.

Forelsket, forkølet eller lidt forslået af hverdagens stress og jag? Ja, så kan der være større risiko for, at et blomstrende forkølelsessår melder sin ankomst på læben. I en aktiv og travl hverdag er et forkølelsessår det sidste, man har brug for. Ikke desto mindre er der større risiko for, at læben begynder at bule og værke, når man er fysisk eller psykisk stresset.

Fremprovokerende faktorer

Mange aspekter spiller en rolle for vores immunforsvar, og indvirker dermed også på, hvornår man kan være særligt udsat for at få udbrud af forkølelsessår. Når stress sætter ind, bryder forkølelsessår nemmere ud.

- Der er en nøje sammenhæng mellem svækkelse af kroppens immunforsvar og udbrud af forkølelsessår, fortæller Overlæge på Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital, Carsten Sand.

Han forklarer også, at personer, der er udsat for psykisk eller fysisk stress, har øget risiko for at få forkølelsessår. Også Cheflæge på Privathospitalet Mølholm i Vejle, Peter Bjerring, fortæller, at følelsesmæssig stress skaber øget risiko.

- Enhver lille ændring i immunforsvarets funktion kan udløse et udbrud. Stress er ofte synderen, fordi udmattelse og en følelse af at være udbrændt kan påvirke immunforsvaret i negativ retning, siger Peter Bjerring

Dén tid på måneden

Nogle kvinder oplever udbrud af forkølelsessår i forbindelse med menstruation.

- Det er fordi, at immunforsvaret kan være en smule nedsat under menstruationsperioden, hvilket kan fremprovokere et forkølelsessår. Til gengæld er det ikke normalt, at gravide eller kvinder, som tager p-piller, oplever øget tendens til forkølelsessår, forklarer Carsten Sand.

Ifølge Overlæge på Hudafdelingen ved Odense Universitetshospital, Flemming Andersen, tyder et museforsøg på, at et forhøjet østrogenniveau faktisk beskytter mod forkølelsessår.

- Men desværre respekterer herpesvirus ikke graviditet, så gravide har ingen garanti for ikke at få udbrud, siger Flemming Andersen.

Det travle immunforsvar

Mennesker med et svækket immunforsvar er mere udsatte i forhold til at blive ramt af sygdom. Et herpesudbrud er et af de onder, et nedsat immunforsvar kan medføre.

- Når immunforsvaret er dæmpet eller travlt optaget af at bekæmpe for eksempel HIV, kemoterapi eller lungebetændelse, så har herpesvirusset friere spil, og man kan derfor få sværere angreb af forkølelsessår, forklarer Flemming Andersen.

Pas på solarium, stærkt sollys og snevejr

Drop solarium og brug læbepomade med høj solfaktor eller solblokker. Vind og vejr byder ofte på dejlige oplevelser, men kan også udløse den mindre fornøjelige herpesvirus og medføre forkølelsessår.

- Solens UV-stråler nedsætter hudens immunforsvar og muliggør aktivering af virusinfektionen, forklarer Peter Bjerring.

Skal man en tur på ski eller til sydens varme sol, bør man være på forkant og medbringe en læbepomade med solblokker. Både frostvejr og stærkt sollys påvirker nemlig negativt, hvis man er en de mennesker, der har tendens til hyppige udbrud af forkølelsessår.