Natarbejde tredobler risiko for prostatakræft nyhed

Natarbejde er før blevet kædet sammen med brystkræft hos kvinder, og nu er turen kommet til mænd. En ny undersøgelse viser, at risikoen for prostatakræft er tre gange så stor for mænd, som har natarbejde. Danske undersøgelser inden for samme emne kommer i 2013.

Farligt natarbejde

Der kan være god grund til at tjekke vagtskemaet, inden man tager et nyt job. Mænd med natarbejde tredobler nemlig risikoen for prostatakræft i forhold til mænd, der aldrig har arbejdet om natten. Det viser en ny canadisk undersøgelse.

- Der er god grund til at tage resultaterne alvorligt. I undersøgelsen er der ikke nogen umiddelbar forklaring på, at resultaterne er, som de er, men undersøgelsen har ikke metodiske svagheder, siger seniorforsker Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse til Videncenter for Arbejdsmiljø.

Læs også: Vidste du det om mænd og sundhed?

Undersøgelsen viser samtidig, at risikoen for at udvikle andre alvorlige kræftformer i for eksempel lunger, bugspytkirtel, tyktarm og lymfesystemet er omkring dobbelt så høj for mænd med natarbejde i forhold til mænd, der går på arbejde om dagen.

Dansk kræftdata på vej

Det er forskere fra University of Quebec, Canada, der står bag undersøgelsen, der er blevet offentliggjort i lægetidsskriftet American Journal of Epidemiology. Johnni Hansen fortæller, at der også findes nogle andre internationale og mindre, men gode undersøgelser, som bekræfter sammenhængen mellem prostatakræft og natarbejde.

De canadiske forskere brugte data fra 3.137 kræftramte mænd, som var blevet interviewet om blandt andet deres arbejdsforhold og arbejdstider i årene 1979-1985. Svarene blev sammenlignet med en kontrolgruppe af 512 tilfældigt udvalgte mænd. Resultaterne viste, at mænd med natarbejde forøgede risikoen for prostatakræft med 177 procent.

Johnni Hansen fortæller til Videncenter for Arbejdsmiljø, at Kræftens Bekæmpelse selv er godt i gang med tre undersøgelser om natarbejde og prostakræft, som bliver offentliggjort i løbet af 2013.

Læs også: Så meget alkohol bør du drikke hver dag for at have den laveste dødsrisiko.

Vil matche kræftlidelse med arbejdsform

I den canadiske undersøgelse undrede forskerne sig over, at de ikke kunne se en stigende kræftrisiko i takt med den tid, mændene havde haft natarbejde. Derfor foreslår andre forskere, at man måske vil kunne se sammenhængen mellem kræft og tiden med natarbejde ved nye undersøgelser, hvor man går mere i dybden med den form for natarbejde, som blev udført, sammenholdt med den kræftlidelse, de blev ramt af.

Indtil videre viser undersøgelsen, at natarbejde forøger risikoen for kræft i lymfesystemet med 131 procent, kræft i bugspytkirtlen med 127, kræft i endetarmen med 107 procent, tyktarmskræft med 103 procent, lungekræft med 76 procent, blærekræft med 74 procent og altså prostatakræft med hele 177 procent.

Læs også: Behandling af prostatakræft har sin pris.