En håndfuld nødder om dagen reducerer risiko for tidlig død.
Tidligere undersøgelser har indikeret en sammenhæng mellem nødder og hjerte-kar tilstand, men denne undersøgelse menes at være den første som specifikt fokuserer på nødders egenskaber og sygdomme.
Forskere ved Maastricht Universitet har, ved en undersøgelse over 10 år, fundet at der er en 23% lavere sandsynlighed for dødsfald hos personer som indtager 10 gram nødder eller ”peanuts” som dagen.
Hvad indeholder nødder?
1. Monoumættede og polyumættede fedtsyrer.
2. En række vitaminer.
3. Fibre.
4. Antioxidanter.
5. Andre biokemiske substanser.
Mere end 120.000 hollandske mænd og kvinder i alderen mellem 55 til 69 år leverede livsstil information i 1986 og deres dødsfald rate blev kontrolleret 10 år senere.
Den præmature dødsrisiko knyttet til kræft, diabetes, respiratoriske og neurodegenerative sygdomme var lavere hos personerne som spiste nødder.
Den gennemsnitlige 10 års dødelighed var 23% lavere over spektrummet af sygdomme med følgende fordeling:
45% for neurodegenerative sygdomme.
39% for respiratoriske sygdomme.
30% for diabetes.
Professor Piet van den Brandt, som ledede undersøgelsen, som er publiceret i International Journal of Epidemiology, udtaler til BBC "Det er bemærkelsesværdigt at væsentligt lavere dødelighed kan konstateres ved indtagelse af kun 15g nødder om dagen”.
Læs mere på: BBC