Ny forskning hævder at den menneskelige næse har været undervurderet nyhed

Den menneskellige næse kan skelne mellem over en trillion lugte – 1 milliard flere end hidtil antaget ifølge forskere ved fra Rockefeller University i New York.

Ny forskning hævder at den menneskellige næse har været undervurderet.

Den bemærkelsesværdige og uventede evne til at skelne mellem forskellige lugte er blevet kendt ved et pioner studium der viser at der ikke er grund til at rynke på næsen over den menneskellige lugtesans.

Det har været accepteret gennem næsten et århundrede at mennesket er i stand til at skelne mellem ikke mere end cirka 10.000 lugte, men den seneste undersøgelse finder at det rette tal er langt højere og nu konservativt ansat til 1 trillion lugte.

Dette skulle gøre lugtesansen mere omfattende end evnen til at skelne farver som omfatter mellem 2.3 og 7.5 millioner farvetoner eller hørelsen som kan skelne mellem cirka 340.000 forskellige lyde.

- Vi har gjort op med den tidligere opfattelse om at mennesket kun kan skelne mellem cirka 10.000 lugte og er de første som er fremkommet med et nøjagtigt tal som er langt, langt større end nogen har regnet med var muligt, udtaler Professor Leslie Vosshall fra Rockefeller University i New York.

- Næsen er nærmest en form for et kæmpestort bredbånd som kan håndtere et kolossalt antal informationer og transmittere disse til hjernen. Det er den eneste del af vor anatomi som er direkte forbundet til hjernen, anfører Professor Vosshall.

Dette seneste studium, publiceret i det amerikanske magasin Science den 21. marts 2014, involverer unikke kombinationer af lugte stammende fra blandinger af 128 lugte molekuler fra substanser såsom appelsin, lakrids og mynte.

Læs mere om undersøgelsen på følgende links: