Ny kræft-vaccine forhindrer blodforsyning til tumor nyhed

En DNA vaccine, der forhindrer blodtilførsel til tumorer er udviklet af forskere ved Karolinska Instituttet i Sverige. Nye resultater viser, at vaccinen bremser væksten af brystkræft tumorer hos mus.

Kræftceller har brug for blod

For at en kræftsvulst skal blive mere end et par millimeter, kræver det, at den er i stand til at danne nye blodkar, som sikrer den adgang til ilt og næringsstoffer. Lægemidler, som blokerer væksten af blodkar, kan derfor vise sig at være en effektiv behandling af tumor.

For nyligt identificerede man proteinet ” Delta-like ligand 4 ” (Dll4), som er vigtig ved reguleringen af dannelsen af nye blodkar. Når nye blodkar begynder at vokse ud fra et eksisterende blodkar forhindrer Dll4, at de tilstødende celler også danner nye blodkar. Hvis Dll4 er blokeret i en tumor sker der en væsentlig stigning i dannelsen af nye, men ikke-funktionelle blodkar, med det resultat, at svulsten vokser langsomt.

Ny DNA vaccine rettet mod brystkræft

Et forskerhold på Karolinska Institutet har nu udviklet en DNA vaccine mod Dll4. Forskerholdets undersøgelse viser, at vaccination mod Dll4 gav en immunologisk antistofrespons mod Dll4, som forhindre brystkræfttumoren i at voksepå musene. Tumorer på vaccinerede mus havde et kraftigt fortættet netværk af ikke-funktionelle blodkar, som nedsatte blodforsyning markant. Vaccination gav ingen bivirkninger og påvirkede ikke dyrenes evne til sårheling.

- Vi har fokuseret på brystkræft tumorer, fordi de i modsætning til det normale brystvæv, ofte udtrykker et højt indhold af Dll4. Vores håb er, at vi i fremtiden vil blive i stand til at bruge denne vaccine til at forhindre gentagelser af brystkræft efter kirurgisk behandling, "siger Kristian Pietras, der har stået for undersøgelsen.