Ny mæthedsfremkaldende kapsel kan bekæmpe fedme nyhed

Forskere siger, at de har udviklet et nyt kosttilskud i form af en kapsel, som virker ved, at være stærkt mæthedsfremkaldende. Den nye kapsel har samme effekt som en fedmeoperation, og kan muligvis være et vigtigt middel i kampen mod fedme.

Nu har forskere udviklet en speciel kapsel, som giver en falsk mæthedsfornemmelse ved at snyde kroppen. Det nye middel kan være afgørende i bekæmpelsen af den verdensomspænde fedmeepidemi.

Resultaterne blev offentliggjort i tidskiftet GUT, og forskerne bag gennembruddet håber, at kapslerne kan komme på markedet inden for fem år.

”Tricker” kroppen til at tro den er mæt

Tidligere studier har fundet en vigtig forskel mellem slanke og overvægtige personer, som viser, at overvægtige ignorer mæthedssignaler fra tyndtarmen. Nu har forskere i London fundet ud af, at man, ved særlige kosttilskud, kan snyde fordøjelsessystemet til, at opfører sig som hos personer, der har fået foretaget en gastrisk bypassoperation.

Professor Ashley Blackshaw, leder af undersøgelsen, sagde til tidsskriftet Telegraph:

”I øjeblikket skal overvægtige personer gennemgå en bypassoperation, hvor der laves en omfartsvej, så det ufordøjede mad skubbes direkte ned i den nedre del af tyndtarmen. Dette forårsager frigivelse af hormoner, der undertrykker appetitten, og øger frigivelsen af insulin. Patienterne vil derfor føle sig mætte, og indgrebet kan stoppe selv de mest sultne personer fra at spise.”

”Vi mener, at vi kan narre fordøjelsessystemet til, at opfører sig, som hvis en gastrick bypassoperation var blevet foretaget.”

Kapsel i stedet for operation

Forskningen, der blev udført af Barts and The London School og Medicine and Dentistry i Maryland University of London, fandt, at kosttilskud der stimulerede et område i den nedre tarm, kunne overbevise kroppen om, at den var mæt. Man håber, at den nye behandling kan bruges i stedet for dyre fedmeoperationer, for derved at nedbringe den generelle fedme og flere fedmerelaterede sygdomme som f.eks. type 2 diabetes.

Fedme nedsætter levetiden

I dag er ny videnskab vigtig hvis antallet af overvægtige skal nedbringes. I dag er knap 50 % af den danske befolkning overvægtige med en BMI>25, og 14% er svært overvægtige med en BMI>30.

I Europa er 6 ud af 7 af de største risikofaktorer, der nedsætter levealderen, relateret til fedme, og dette skyldes især overspisning af kalorieholdige fødevarer.