Nye krav til nøglehulsmærket nyhed

Fremover skal der være mindre salt, mindre mættet fedt og mere fuldkorn i de fødevarer, der kan smykke sig med Nøglehulsmærket. Det fremgår af et udkast til bekendtgørelse som Fødevarestyrelsen netop har sendt i høring.

Ny forskning og teknik

Forslaget betyder også, at det bliver lettere for fødevarerbranchen. Reglerne bliver enklere og det bliver som noget helt nyt muligt at sætte nøglehulsmærke på ikke emballerede fødevarer.

- Det har fra starten været planen at vi skulle kunne skrue på kriterierne, hvis f.eks. ny forskning eller nye tekniske landvindinger gjorde det muligt eller nødvendigt at udvikle nye og sundere fødevarer, siger Else Molander, Kontorchef for Ernæring i Fødevarestyrelsen.

Læs også: De 10 nye kostråd

Fakta om nyt indhold i Nøglehulsbekendtgørelsen

Mindre salt

Der har særlig været fokus på salt i revideringsarbejdet. Kriteriene for maksimalt saltindhold foreslås strammet i de fleste fødevaregrupper. Det foreslås også, at der indføres kriterier for maksimalt saltindhold i fiske- og kødprodukter.

fedtkvalitet

Der har været kriterier for totalt fedtindhold siden nøglehulsordningen blev etableret. Dette bliver lempet lidt for nogle fødevaregrupper.

Uemballerede varer kan mærkes med Nøglehullet

Fx kan brød, noget kød og ost som opfylder nøglehulskravene, men ikke er indpakkede, nu markedsføres med Nøglehullet. Dette betyder, at butikkerne kan bruge Nøglehullet på produkter som ikke er indpakkede, og det gør det endnu lettere for forbrugerne at finde nøglehulsmærkede produkter i butikkerne. I dag er det kun færdigpakkede madvarer og frugt, grønsager og fisk som kan markedsføres med Nøglehullet.

Nye fødevaregrupper

Nye grupper for grønsagsretter, nødder, dressing og sauce er foreslået. Grønsagsretter er foreslået taget med, for at stimulere til udvikling af flere produkter med mange grønsager. Nødder, dressing og sauce er foreslået taget med, fordi dette er store produktgrupper hvor det er vigtigt at vejlede forbrugeren til de sundere alternativer.

Læs også : Fedt