Behandling af prostatakræft har sin pris nyhed

Mange bivirkninger påvirker livskvaliteten i efterforløbet efter kræft i prostata - eller blærehalskirtlen, viser en ny undersøgelse. Eksperter opfordrer til at overveje nøje, hvem, der virkelig har gavn af behandlingen.

Behandling med prostatakræft har bivirkninger

Impotens, tarmproblemer og dårlig kontrol over vandladningen er nogle af de hyppigste og ubehageligste følgevirkninger, som mange mænd oplever efter behandling for kræft i prostata, eller blærehalskirtlen.

Uanset hvilken af de gængse behandlinger patienterne udsættes for, operation, anti-hormon- eller strålebehandling er forekomsten af følgevirkninger høj, viser undersøgelsen, som er foretaget af australske forskere fra blandt andet Sydneys Universitet.

De undersøgte helbredstilstanden og specielt følgevirkningerne hos en gruppe mænd tre år efter en behandling for kræft i prostata.

Måske skal man slet ikke behandle

Impotens sås efter samtlige behandlinger, men oftest hos mænd i anti-hormonbehandling, som blokerer det mandlige kønshormon. Operation var til gengæld den metode, der oftest gav besvær med vandladningen, mens strålebehandling hyppigst gav tarmproblemer.

Patienterne blev også bedt om at vurdere deres samlede helbredstilstand, og på det punkt var der ingen forskel mellem grupperne.

Forfatterne opfordrer til, at både patientens alder og kræftens farlighed tages i betragtning før der træffes en beslutning om en eventuel behandling. Deres undersøgelse er offentliggjort i British Medical Journal.