Hyben godt for leddegigtpatienter nyhed

Smerter, træthed og hæmmet bevægelighed er blot nogle af de gener, som tusindvis af danske patienter med leddegigt må leve med hver dag. Nu viser ny forskning, at tilskud af hybenpulver kan gavne patienterne.

Hyben forbedre mobiliteten

En ny undersøgelse[1] foretaget af blandt andet danske læger viser, at patienter med leddegigt kan få forbedret mobilitet ved at indtage et specielt hybenpulver med GOPO (det aktive stof) som supplement til den øvrige behandling. En forbedret mobilitet øger livskvaliteten, fordi man igen kan udføre ting, der før var helt umulige.

35.000 danskere lider af leddegigt

35.000 danskere. Så mange er ramt af leddegigt og de fleste er kvinder mellem 40 og 60 år. Patienterne må hver dag leve med adskillige gener. Mange må helt opgive at have et almindeligt arbejde eller at foretage sig helt dagligdags ting som at klæde sig på eller rede håret. De kan simpelthen ikke løfte armene op over hovedet eller holde om kaffekoppen om morgenen.

Symptomerne på leddegigt er blandt andet betændelse, smerte og stivhed i leddene, hæmmet bevægelighed, træthed og føleforstyrrelser.

Fakta om hyben:

  • Hyben er orange, røde, brune eller sorte frugter fra cirka 10 arter af vilde roser.

  • Frugterne består af hårde, hvide frø omgivet af blødt frugtkød.

  • Hyben indeholder store mængder C- og A-vitamin samt kalcium.

  • I de senere år har specialfremstillet pulveriserede, tørrede hyben fundet anvendelse i kosttilskud. En metaanalyse fra Parker Instituttet i København fastslår, at hyben kan have en gavnlig effekt hos patienter med slidgigt, men det er nyt at hyben tilsyneladende også virker på leddegigt.

[1] Winther K et al. A herbal remedy made from Rose-hip improves daily function and quality of life in patients with rheumatoid arthritis - a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. International Journal of Rheumatic Diseases; vol 11: supp 1, A128.