Fødested påvirker testikelkræft nyhed

Risikoen for at få testikelkræft afhænger af, hvor i Danmark du er født, viser ny undersøgelse. Det er første gang i verden, man ser en variation af testikelkræft inden for et lands grænser,

Danmark flest tilfælde af testikelkræft

Danmark har sammen med Norge verdens højeste forekomst af testikelkræft.
Den mest yndede forklaring på, at vi og nordmændene er hårdest ramt af testikelkræft, er, at der generelt må være noget ganske særligt i vores livsstil og miljø, der fremkalder sygdommen.

Fødested påvirker forekomsten af testikelkræft

Men nu stiller et dansk forskerhold fra Statens Serum Institut spørgsmålstegn ved, om det virkelig forholder sig så enkelt.
For ved at se på forekomsten af testikelkræft i Danmark over en periode på 40 år med udgangspunkt i danskernes fødested, har de opdaget, at risikoen for at få testikelkræft veksler fra område til område og over tid.
»For eksempel har vi fundet ud af, at danskere, der blev født mellem 1931 og 1939, havde en tre til fire gange så stor risiko for at få testikelkræft, hvis de var født i Vestjylland og Midtjylland sammenlignet med danskere, som var født på Østsjælland,« siger læge og ph.d. Charlotte Myrup fra Statens Serum Institut.


Hun har stået i spidsen for undersøgelsen, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift International Journal of Cancer.