KOL koster liv - især kvindeliv nyhed

Flere kvinder end mænd dør af lungesygdommen KOL - kronisk obstruktiv lungesygdom. Forskningen tyder på, at kvinder tåler rygning dårligere end mænd. Inden for de seneste ti år er antallet af kvinder, der dør af KOL steget i både Europa og USA

Flere kvinder end mænd dør af KOL

I 1990 var 40 procent af de der døde af KOL i Danmark kvinder, i 2000 var der for første gang flere kvinder end mænd, der døde af KOL.

Herhjemme tæller antallet af kvinder, de indlægges med KOL hvert år flere end 12.000, mens omkring 10.000 mænd indlægges.

Kvinder mere udsat

- Vi ved, at hvis kvinder ryger lige så meget som mænd, så har kvinderne en større risiko for at udvikle KOL. Men årsagen er uafklaret. Det kan have sammenhæng med, at kvinders lunger er mindre, siger overlæge ph.d. Nina Godtfredsen fra Lungemedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital til Fokusmagasinet om forebyggelse og behandling. Hormonelle faktorer kan være en anden forklaring.

Større viden om årsagen til mænds og kvindes forskellige reaktioner ville betyde, at behandlingen kunne målrettes bedre. Samtidig vil en tidlige opsporing af KOL kunne spare samfundskassen for milliarder af kroner.

KOL opdages i anden anledning

Ofte opdages sygdomme så sent, at egentlig behandling er uden stor effekt. Ifølge en aktuel undersøgelse havde hver tredje patient, der kom til lægen i anden anledning, KOL, uden at vide det.

KOL koster samfundet

Ifølge en rapport fra Dansk Sundhedsinstitut koster KOL to milliarder kroner årligt til behandling.

Ifølge Danmarks Lungeforening har 430.000 danske KOL. Heraf 270.000 i middel til svær grad.