Hjemmegående kvinder lever kortere tid nyhed

Kvinder som er erhvervsaktive lever længere end kvinder, som er hjemmegående, det viser ny norsk forskning.

Uddannelse giver bedre helbred

Jo højere uddannelse desto større chance har kvinder for at leve længere og hjemmegående kvinder er dem. som dør først, det er konklutionen på en norsk doktordisputat " Social ulighed i kvinders sundhed" som Berit Rostad NTNU står bag .

– Der er forsket meget lidt omkring kvinder og dette emne og faktisk næsten ingenting om ældre kvinder. Man har ikke tidligere troet, at ældre kvinders uddannelseforløb, har haft indflydelse på deres helbred som pensionister, men det er forkert. For hvert års ekstra uddannelse du har, jo bedre er dit helbred siger Rostad, som har gennemgået data fra 5.607 norske kvinde over 70 år.

Livstil forklarer ikke levealder

– Det viser sig, at hverken livsstilfaktorer som rygning og motion eller biologiske faktorer kan forklare hvorfor nogle kvinder lever længere end andre. Tilgengæld kan vi se, at effekten af de uddannelsesvalg man tager som ung, vil følge én hele livet, siger Rostad .

Ifølge Berit Rostad er et arbejde udenfor hjemmets fire vægge sundt i sig selv. Gennem sit arbejde dygtiggører man sig hele tiden, lærer mer, får større selvtillid og en bedre selvfølelse. I tillæg for man et større netværk og ens dage er mere strukturerede..

– Har man et arbejde er man mere end bare nogens kone. Det er et spørgsmål om identitet. Det er godt at have flere roller, for svigter man på det ene område, kan man kompensere med noget andet. Det er faktisk en helbredsmæssig velsignelse at være kvinde i dobbeltrollen som mor/kone og medarbejder siger Berit Rostad.