Fødevarestyrelsen sætter fokus på børn og energidrikke nyhed

Fødevarestyrelsen informerer nu lærere og pædagoger i folkeskolen, så de bliver bedre til at tale med børnene om koffein. Det skyldes, at flere skoler og fritidsklubber har berettet om, at nogle børn konkurrerer om, hvem der kan drikke flest energidrikke. Indtag af energidrikke i moderate mængder er ikke sundhedsskadeligt, men det kan et overdrevent forbrug være. Børn og unge vil opleve bivirkninger ved et mindre indtag end voksne.

Fakta om børn og koffein

Børn og unge bør ikke indtage mere end 2,5 mg koffein dagligt, for hvert kilo de vejer.

Dvs. at et barn på 40 kg højst bør få 100 mg koffein om dagen. Det er lidt mere end koffeinindholdet i en dåse med 25 cl energidrik.
den mængde koffein, der findes i en stor kop kaffe

Børn og energidrikke

På grund af deres høje indhold af koffein anbefales børn ikke at indtage energidrikke. Indtagelse af koffeinholdige læskedrikke kan være problematisk for børn og unge, idet selv et mindre indtag af koffein vil kunne medføre forbigående adfærdsforandringer, f.eks. forøget uro, irritabilitet, nervøsitet og angst.

Gravide og energidrikke

På grund af deres høje indhold af koffein anbefales gravide og kvinder der planlægger at blive gravide ikke at indtage energidrikke. Ved daglig indtagelse af større mængder koffein er der risiko for påvirkning af graviditet og afkom.

Mærkningsregler skal drøftes

Mærkningen af energidrikke er reguleret på EU-niveau, og i dag er kravet, at energidrikke bliver mærket med ”Højt koffeinindhold”.

Fødevareminister Henrik Høegh vil gerne have set nærmere på reglerne for energidrikke. Han vil derfor tage kontakt til EU-Kommissionen for at få en drøftelse med Kommissionen og andre medlemsstater om håndteringen af energidrikke i Europa.

Målet er, at der i EU tages stilling til, om den nuværende regulering af energidrikke i tilstrækkeligt omfang beskytter de sårbare grupper som fx børn og gravide.