Frugt og grønt beskytter ikke mod kræft nyhed

Hvis du tror, at du mindsker din risiko for at få kræft ved at spise godt med frugt og grønt, kan du godt tro om igen. Når det gælder kræft, er den positive effekt af at indtage meget frugt og grønt nemlig yderst beskeden

D- vitamin og immunforsvar

Det er tidligt forår, og dit lager af D-vitamin er helt i bund. Lageret opbyggede din krop sidste sommer med hjælp fra solens stråler, men efter en lang mørk vinter er der ikke meget tilbage. Det er ikke noget, du umiddelbart lader dig mærke med, men måske gør dit immunforsvar.

Danske forskere har nemlig som de første i verden opdaget, at vores immunforsvar er helt afhængigt af D-vitamin for at virke.

Forskerne har studeret de såkaldte dræber-T-celler, som immunforsvaret eksempelvis bruger til at bekæmpe bakterier, virus og kræft med, og de har fundet ud af, at dræber-T-cellerne ikke kan virke uden D-vitamin.

Spiser selv D-vitamin

Opdagelsen, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Immunology, sætter ny fokus på danskernes generelle mangel på D-vitamin.

I vores nabolande tilsætter man D-vitamin til mælken, men det har vi tøvet med at gøre i Danmark. Det bekymrer professor og institutleder Carsten Geisler fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, som har stået i spidsen for den nye forskning:

- Da jeg gennem vores undersøgelser erfarede, hvad D-vitamin betyder for vores immunforsvar, begyndte jeg selv at tage en daglig D-vitaminpille, siger Carsten Geisler.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk.