Hypnose forbedrer hjerneskadedes livskvalitet nyhed

Bedre koncentrationsevne og hukommelse. Det er tilsyneladende effekten af hypnose hos hjerneskadede fortæller neuropsykolog, Morten Overgaard, til P4 Østjylland. Resultaterne stammer fra et nyt pilotprojekt ved Hammel Neurocenter og Aarhus Universitet.

Et nyt liv for hjerneskadet

Sinne Christensen er blandt de 60.000 danskere, der lever med følgerne af en hjerneskade. Sinne Christensen, fik en hjerneskade for 31 år siden og er blandt deltagerne i hypnoseforsøget.Det har i årevis gjort hende afhængig af hjælp til eksempelvis at huske, hvad hun skulle købe ind, for at undgå at komme hjem uden det, hun kørte efter. Og Sinne Christensen er ikke i tvivl om, at hypnose har gjort hende gladere og mere aktiv.

- I min dagligdag betyder det, at jeg har meget mere overskud, at jeg er mere nærværende og kan deltage i samtaler, siger Sinne Christensen i radioprogrammet, og forklarede, at det har været som at få et nyt liv.

Blokeringer i hovedet bliver løsnet op

Morten Overgaard vurderer, at Sinne Christensen har øget sin evne til at koncentrere sig og være opmærksom, hvilket han kalder arbejdshukommelsen, med tyve procent. Andre af forsøgspersonerne oplevede en forbedring af arbejdshukommelsen med det dobbelte – og det efter blot fire behandlingsgange.

- Allerede efter anden-tredje hypnose kunne jeg mærke en stor forskel. Det, der blokerede inde i hovedet, var ligesom løsnet op,” fortæller Sinne Christensen.

Mere forskning skal forklare forbedring

Ifølge Morten Overgaard er det ikke hypnose som sådan, der er årsag til effekten, men de ting man kan gøre i hypnose. Det betyder, at det er de instruktioner, en trænet hypnotisør giver under hypnose, der kan fremkalde forandring.
Morten Overgaard ser grobund for mere forskning, der kan forklare forbedringen hos hjerneskadede.

- Fra et neuroforskningperspektiv er det interessant at kigge nærmere på, hvad det er for genopretningsmekanismer i hjernen, der lader til at blive sat i gang af det, der foregår under hypnose”, siger han til P4