Sommeren kan ødelægge din hørelse nyhed

Sommerens mange udendørs koncerter og festivaller kan give hørenedsættelse og tinnitus, men også havearbejde med støjende haveredskaber kan være skadeligt for ørerne. Høreforeningen opfordrer alle til at passe på ørerne i sommervarmen.

Ingen koncert er værd at få tinnitus af

Tinnitus eller hørenedsættelse kan blive den kedelige konsekvens af en god oplevelse, hvad enten man foretrækker at bruge sommeren til koncerter eller havearbejde.

Søren Dalmark, landsformand i Høreforeningen, har et klart budskab:
”Ingen koncert er så god, at det er værd at få tinnitus eller hørenedsættelse resten af livet!”

”Da jeg arbejdede på Roskilde Festival for år tilbage, var der stort set ingen, der var opmærksomme på, at musikken kan give høreskader. Nu er koncertdeltagerne heldigvis blevet klogere, og det er blevet almindeligt at bruge ørepropper.”

Find et stille hjørne eller brug ørepropper

I de seneste år har Søren Dalmark foretrukket Copenhagen Jazzfestival, og er altid opmærksom på at sætte sig et sted, hvor musikken ikke er for høj.

”Der er heldigvis meget, du selv kan gøre, hvis du vil nyde musikken uden risiko for høreskade,” siger Søren Dalmark. ”Du kan finde et sted, hvor lyden er god uden at være for høj, eller du kan bruge ørepropper.”

Havearbejde er en af sommerens store syndere

Men det er ikke kun koncerter og festivaller, der kan skade hørelsen. Havearbejde med kraftige maskiner er en af sommerens store synder, når det kommer til høreskader. Det er blevet almindeligt, at private lejer professionelt udstyr, og noget af det larmer så meget, at man også bør bruge professionelt beskyttelsesudstyr i form af bl.a. høreværn.

”Det er bestemt ikke kun de unge festivaldeltagere, der risikerer en høreskade denne sommer. Havearbejde forbindes som regel med noget sundt. Men uden høreværn kan det ende med, at man tager skade på hørelsen,” slutter Søren Dalmark.

Fakta om høreproblemer

  • Over 800.000 danskere har problemer med hørelsen.

  • Ca. 300.000 danskere har høreapparat.

  • Op mod en halv million danskere er ramt af tinnitus, men i forskellig grad. Ca. 50.000 er generet af deres tinnitus, 30.000 i invaliderende grad.