Kræftramte danske kvinder får bløde pakker i efterårsferien nyhed

Oktober måned er international brystkræftmåned, og i den anledning har den danske designer Luna Hvid valgt at bruge sin efterårsferie på at uddele 1.000 bløde pakker med en lille, fin og feminin nathue til kræftramte kvinder, der efter kemobehandling har tabt håret.

Svært at holde varmen

- Prøv at forestille dig, at du putter dig under en varm dyne og alligevel vågner hundefrysende op om natten. Det oplever en stor del af de kvinder, som har mistet deres hår. Kropsvarmen suser ud gennem hovedbunden, når der ikke er noget hår til at holde på varmen. Jeg har hørt om kvinder, der sover med skihuer eller sågar bomuldstrusser på hovedet for at holde på varmen, så behovet for min lille pakke er absolut til stede, fastslår Luna Hvid. Den danske designer har i nu otte år forsøgt at sætte sig ind i de problemer, kvinder uden hår oplever.

Kræft i den nærmeste familie

Idéen til den gode sag opstod, da Luna Hvid kreerede en hue til sin svigermor, der i 2002 fik konstateret kræft - og efterfølgende mistede håret.

- En stor del af en kvindes identitet sidder i håret. Faktisk så meget, at vi kan finde på at spille badminton med paryk på - heldigvis er parykker flotte i dag - men prøv at spørge de kvinder, der bruger dem, hvor sjovt det er, når sveden løber ned ad nakken. Og prøv at spørge dem, hvor praktiske parykker er, når der skal steges frikadeller, eller bollerne skal tages ud af ovnen, og parykken risikerer at smelte," siger Luna Hvid, som også har udviklet andre hovedbeklædninger, der tilgodeser de særlige behov, kvinder har, når de mister håret.