Hårdt fysisk arbejde erstatter ikke motion nyhed

Risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdomme er mindre, hvis man er fysisk aktiv i fritiden, og det gælder især for personer med hårdt fysisk arbejde.

Hårdt arbejde øger risiko

Personer med hårdt fysisk arbejde har en forhøjet risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme i forhold til personer, der ikke har fysisk krævende arbejde. Risikoen er dog langt mindre, hvis de er fysisk aktive i fritiden.

Det viser resultaterne fra en ny undersøgelse, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), Bispebjerg Hospital og Syddansk Universitet står bag.

Undersøgelsen er baseret på cirka 5.000 danske midaldrende mænd og viser blandt andet, at for personer med hårdt fysisk arbejde, gælder det, at dem med moderat fysisk aktivitet i fritiden mindsker risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdomme med 38 % i forhold til kolleger med lav fysisk aktivitet i fritiden.

Myte om hårdt arbejde aflivet

Det er myten om, at det er nok at være fysisk aktiv på arbejdet for at mindske risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdomme, der med den nye undersøgelse er blevet aflivet.

Forskerne har troet, at personer der er meget fysisk aktive på arbejde hellere bør ligge hjemme på sofaen og slappe af, end at være fysisk aktive i fritiden for at minimere risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Det er den teori, undersøgelsen har afprøvet på danske data.

Men man fandt altså det modsatte resultat – nemlig, at det er mindst lige så vigtigt for personer med hårdt fysisk arbejde at være fysisk aktive i fritiden, som for dem, der har fysisk passive job.

Vil også undersøge kvinder

Forskerne ønsker i de kommende år at undersøge de nye oplysninger i andre databaser. Målet er blandt andet at finde ud af, om fysisk aktivitet i fritiden også vil være godt for kvinder med hårdt fysisk arbejde.

Tre niveauer for fysisk aktivitet

Ifølge NFA kan man definere lavt, moderat eller højt niveau af fysisk aktivitet i fritiden sådan:

  • Du har lavt niveau for fysisk aktivitet i fritiden, hvis du primært laver stillesiddende aktiviteter, fx læser, ser tv eller går i biografen.

  • Du har et moderat niveau for fysisk aktivitet i fritiden, hvis du går ture, cykler, laver let havearbejde, spiller bordtennis eller bowling eller anden let fysisk aktivitet mindst fire timer om ugen.

  • Du har et højt niveau for fysisk aktivitet i fritiden, hvis du er aktiv sportsmand og fx løber, spiller tennis eller badminton mindst tre timer om ugen, laver hårdt havearbejde eller deltager i konkurrencesport.