Forbud mod BPA udvides nyhed

Et beslutningsforslag om at forbyde bisphenol A i produkter målrettet børn under tre år fik i går støtte fra et flertal i Folketinget. Forbuddet gælder både emballage til fødevarer og produkter, som børnene kan komme i munden. Beslutningen er en skærpelse af det tidligere forbud mod BPA i sutteflasker.

Udvidelse af forbud

Allerede i maj 2009 vedtog et flertal uden om regeringen et forbud mod BPA i sutteflasker. Det forbud er dog stadig ikke trådt i kraft, fordi Fødevareministeren vurderer, at det vil stride mod EU-retten.

Det nye forslag vil forbyde BPA i endnu flere produkter. Forslaget indebærer, at Danmark skal gå i spidsen med at forbyde det kontroversielle stof i EU. Regeringen pålægges at arbejde for et totalt stop i EU for brug af og salg af produkter, der indeholder BPA, og som kommer i kontakt med fødevarer. Samt i første omgang at indføre et nationalt forbud mod, at BPA bruges i produkter, som er rettet mod 0-3-årige.

Lego rammes ikke

Det seneste beslutningsforslag fik i første omgang legetøjskoncernen Lego til at frygte for de populære Duplo-produkter. Figurerne i serien til de helt små børn indeholder nemlig det omdiskuterede kemikalie. Legetøjskoncernen siger dog, at de kan dokumentere at stoffet ikke siver ud af klodserne, og derfor ikke udgør nogen risiko.

Nu ser det dog ud til, at et udvidet forbud alligevel ikke vil ramme det populære legetøj. I følge Legos chef for Governmental Affairs Peter Trillingsgaard skyldes det, at EUs nye legetøjsdirektiv netop stiller krav til, hvilke kemikalier, der må være i legetøj og i hvilke mængder.

BPA vil derfor allerede være reguleret via de nye regler, som træder i kraft til næste år. Legetøjsdirektivet vil derimod ikke betyde, at BPA i legetøj til små børn som fx Duplo bliver forbudt.