Intimbarbering udrydder fladlus nyhed

Fladlus er en truet dyreart, fordi kvinder og mænd barberer deres kønshår. Til gengæld kan intimbarberingen give betændelse, understreger en overlæge fra Bispebjerg Hospital.

Imtimbarbering udrydder fladlus

Endnu en art kan føjes til listen over truede dyr. Den tidligere så populære fladlus er ved at blive udryddet i Danmark, fordi især kvinder i stigende grad barberer håret væk fra deres intime dele. Sådan lyder meldingen fra klinikken for kønssygdomme på Bispebjerg Hospital.

- Vi ser næsten ikke fladlus i vores klinik mere. Lusene kan kun sidde på mennesker, hvis der er genital behåring, og da det er mode at barbere sig, kan de simpelthen ikke leve, fortæller Carsten Sand, overlæge på Venereaklinikken; en del af Dermatologisk Afdeling & Videncenter for Sårheling på Bispebjerg Hospital.

Der findes ingen officielle opgørelser over udbredelsen af fladlus i Danmark, som spreder sig ved tæt kontakt og typisk i forbindelse med sex.

Overlægens vurdering deles ifølge Videnskab.dk af én af landets førende eksperter i lus, biolog, ph.d. Kim Søholt Larsen, som blandt andet forsker i lusebekæmpelse.

- Jeg har forsøgt at få udleveret fladlus fra kolleger rundt omkring, men det kan jeg simpelthen ikke. Ingen kan skaffe dem. Man kan sikkert sige lidt populært, at når man fælder skoven, kan der ikke længere leve dyr, lyder det fra Kim Søholt Larsen, direktør i KSL Consulting.

Intimbarbering giver infektioner

Carsten Sand fra Bispebjerg Hospital understreger, at en grundig barbering af kønsdelene ganske vist fjerner uønsket behåring og udrydder fladlus - men til gengæld stiger risikoen for en infektion.

- Når du barberer dig, kommer der små huller og sår i huden, og derfor kan vi få hårsækbetændelse af gule stafylokokker, som en tredjedel af os går rundt med i den forreste del af næsen. De kan sprede sig til kønsdelene, og derfor er det her ikke en opfordring til at barbere sig. Det må altså godt være naturligt, siger overlægen til Videnskab.dk.

Hvis du alligevel insisterer på at barbere de ædlere dele på amerikansk (en trekant af pubeshår), fransk (en hårstribe) eller på den mest radikale brasilianske vis, kan du holde stafylokokkerne nede ved at vaske godt med vand og sæbe.

Hvis knopperne bliver betændte, er klorhexidinsæbe fra apoteket en god hjælp, oplyser Carsten Sand.

Hele artiklen på Videnskab.dk