Astma er for det meste mors skyld nyhed

Mødre er værre end fædre til at overføre astma til deres barn, viser stor dansk undersøgelse. Forskere gætter på, at mor påvirker barnet gennem f.eks. rygning eller brystmælk.

Risiko for astma tre gange så høj

Hvis barnet i skolegården har svært ved at få vejret, når legen bliver vild, så er det formentlig mors skyld.

Børn har nemlig tre gange så høj risiko for at have astma, hvis deres mor selv har kæmpet mod den arvelige lungesygdom. Det viser en stor dansk undersøgelse, der - som den første i verden - sammenfatter konklusioner fra alle verdens astmastudier fra 1960 til 2009.

- Det spændende ved resultatet er, at selvom mødrene og fædrene ligeligt videregiver 50% af generne til deres børn, så er der altså noget specielt hos moderen, som hun kan videregive til barnet. Det antyder, at astma ikke kun bygger på arvelige faktorer, men også noget, man måske kan påvirke og forebygge,« mener Morten Dahl, læge, dr.med. og ph.d. på Klinisk Biokemisk Afdeling på Herlev Sygehus.

Stort dansk metasstudie

Morten Dahl har lavet det såkaldte metastudie sammen med to kolleger fra Harvard University i USA. Undersøgelsen er støttet af Danmarks Lungeforening og netop blevet offentliggjort i tidsskriftet Plos One.

Den viser, at risikoen for at få astma er 2,4 gange større, hvis far har astma - altså en noget lavere risiko, end hvis mor har sygdommen; så er risikoen helt præcis 3,04 gange højere.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk.