400.000 danskere tisser i bukserne nyhed

400000 danskere tisser i bukserne,ufrivillig vandladning, urininkontinens
400.000 danskere tisser i bukserne

Kun hver 10. dansker med inkontinens taler frit om deres vandladningsproblemer, og langt de fleste undlader at gå til lægen for at gøre noget ved problemet. Undersøgelse sætter fokus på de inkontinente.

Stor undersøgelse om livet som inkontinent

Skam, voksenbleer og faste toiletruter. Livet med inkontinens har store konsekvenser for hver 10. dansker. Det viser en undersøgelse blandt 1.315 inkontinente danskere 20+ fra foråret 2009 foretaget af Kontinensforeningen.

Læs også: Det kan du gøre hvis du lider af urin-inkontinens

Inkontinente går ikke til lægen

Inkontinens er tabu. Kun hver 10. dansker med vandladningsproblemer (10 pct.) taler frit om det. Det skyldes bl.a., at hver fjerde (25 pct.) skammer sig over deres lidelse. Faktisk holder 2 ud af 3 (67 pct.) deres problem hemmeligt for selv deres kæreste/ægtefælle, og kun ganske få fortæller familie, venner og kolleger om det. Tabuiseringen og skammen afholder i høj grad de inkontinente fra at forsøge at afhjælpe lidelsen. 6 ud af 10 (59 pct.) taler således ikke med lægen om deres vandladningsproblemer, viser undersøgelsen foretaget i foråret 2009.

Inkontinens kan behandles

Lars Alling Møller er urogynækolog. Han har gennem de sidste 20 år arbejdet med inkontinente og mener, at der er et stort behov for oplysning:

-Inkontinens er meget tabubelagt. Mange skammer sig over lidelsen, og derfor undlader de at tale med andre om det og søge hjælp. Her er tydeligvis behov for oplysning, så folk ved, at lægen kan hjælpe dem med at gøre livet med inkontinens lettere – eller sågar helt fjerne inkontinensen.

Læs også: Sådan kan du træne din blære

Inkontinens styrer manges liv

116.000 danskere planlægger toiletruten For knap hver tredje inkontinente (29 pct.) betyder deres vandladningsproblemer, at de ikke forlader hjemmet uden at have forberedt toiletruten inden.
Det svarer til 116.000 danskere. Også restauranter, cafeer, supermarkeder og lignende bliver nøje udvalgt efter, hvor der er et toilet (34 pct.). Hertil er blæren for hver tredje (32 pct.) – svarende til 128.000 danskere – så ustabil, at de går regelmæssigt med bind eller ble.

Læs også: Knibeøvelser er for både mænd og kvinder

7 ud af 10 inkontinente afsluttes hos lægen. På baggrund af undersøgelsen har Kontinensforeningen afholdt regionale gå-hjem-møder om inkontinens og afledte konsekvenser. Gå-hjem-møderne har haft til formål at fremme anvendelsen af retningslinjerne for udredning og behandling af inkontinens gennem dialog mellem læger, eksperter og inkontinenssygeplejersker, idet undersøgelser viser, at mere end 7 ud af 10 inkontinente kan afsluttes hos lægen – og dermed få et lettere liv. (kilde: Lars Alling Møller)