Solcreme giver ikke D-vitaminmangel nyhed

Ny dansk undersøgelse slår overraskende fast, at solcreme ikke som tidligere antaget blokerer for dannelsen af det vigtige D vitamin, det skriver fpn.dk

Solcreme beskytter kun mod hudkræft

Brugen af solcreme er nødvendig, hvis man vil forebygge hudkræft, men omvendt har lægerne i flere år ment, at solcreme har den uheldige virkning, at det forhindrer huden i at danne D-vitamin og derfor kan føre til mangel på D-vitamin. Men sådan forholder det sig ikke, viser en ny undersøgelse fra Medicinsk-Endokrinologisk Afdeling på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus.

Højere indhold af D-vitamin hos solcremes brugere

Forskerne bag undersøgelsen har målt D-vitaminindholdet i blodet på 937 århusianske kvinder og spurgt dem, hvor tit de opholder sig i solen, og om de bruger solcreme, når de er i solen. Undersøgelsen viste, at de kvinder, som hyppigt bruger solcreme, havde et højere indhold af D-vitamin i blodet end de kvinder, som sjældent eller kun en gang imellem bruger solcreme.

Vi mangler D-vitamin

Over halvdelen af den danske befolkning mangler D-vitamin, og det er skidt, for D-vitaminmangel kan bl.a. medføre knogleskørhed og muligvis være årsag til tyktarms- og brystkræft. D-vitamin dannes bl.a., når vi opholder os i solen.