Børn risikerer allergi nyhed

En ny tendens har bredt sig i Danmark. Børn helt ned til fem år bruger skønhedsprodukter og farver hår. Men pas på, for dit barn kan få hudallergi.

Forældre giver børn lov til at sminke sig

Sådan lyder advarslen fra Astma-Allergi Danmark, der de seneste år har fået flere og flere henvendelser fra forældre, der vil lade deres børn bruge makeup og farve hår. Det fortæller rådgivningschef Betina Hjorth, der flere gange i Astma-Allergi Danmarks telefonrådgivning har fået spørgsmålet: Hvilke produkter skal jeg bruge til mit barn?

- Forældrene spørger ikke, om barnet overhovedet skal have lov, de spørger hvad der er bedst at bruge, og det er da lidt rystende. Sådanne spørgsmål fik vi ikke for 10 år siden, så der er åbenbart sket et skred. Det er gået hen og er blevet en tendens i tiden, siger Betina Hjorth.

Allergi for livet

Problemet med make-up og hårfarveprodukterne er bl.a., at de kan give allergi for livet. Jo mere man udsætter et barn for parfume og konserveringsmidler jo større er risikoen for, at barnet på sigt udvikler en allergi.

- Vi mener klart, at man bør holde sit barn langt væk fra alt hvad der hedder make-up og hårfarve. Som forældre har vi et ansvar for hvilke ting vores børn bliver påvirket af. Kemikalierne kan udløse allergi og børn vil, ligesom voksne, skulle leve med eventuelle skadevirkninger resten af deres liv.

Skån børnene

Allergi over for hårfarvestoffer betyder fx, at man aldrig må farve sit hår eller få farvet bryn og vipper igen. Og drømmer man om en karriere som frisør i København, må de drømme også lægges på hylden.

- Allergi er individuel og der er ingen garanti for at du ikke - enten nu eller senere - udvikler allergi. Hudallergi handler nemlig både om det enkelte stof, om koncentrationen og også om hyppigheden og varigheden af kontakt med huden, siger Betina Hjorth der på det kraftigste advarer mod at man lægger vægt på at skønhedsprodukterne kalder sig ”allergivenlige” eller om veninden eller kosmetolog godt kan tåle produkterne.

Gode råd om plejeprodukter til børn

  • Brug så lidt plejeprodukter som muligt

  • Overvej om produktet er nødvendigt for barnet

  • Vælg uparfumerede svanemærkede varianter.