Kræftens Bekæmpelse starter underskriftindsamling nyhed

HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft er godkendt til piger og kvinder op til 26 år. Men vaccinen er kun gratis for piger under 16 år. Piger født før 1993 skal selv betale de 3.500 kroner, som vaccinen koster. Det vil Kræftens Bekæmpelse gerne ændre på blandt andet ved hjælp af en underskriftindsamling.

Rekord i livmoderhalskræft

Danmark har en af de højeste rekorder i EU, når vi taler om den højeste forekomst og den højeste dødelighed af livmoderhalskræft. Hvert år får flere end 400 danske kvinder konstateret livmoderhalskræft, og ca. 135 dør om året af sygdommen. Dertil kommer de 15.000 kvinder, der hvert år får konstateret celleforandringer.

I dag er det sådan, at alle piger født i 1996 og derefter får tilbud om gratis HPV-vaccination som en del af det almindelige børnevaccinationsprogram. Man skal være fyldt 12 år, og tilbuddet gælder, til man er fyldt 15 år. Alle piger født i 1993, 1994 og 1995 har også fået tilbud om gratis vaccination.

HPV-vaccinen er godkendt til kvinder op til 26 år

Kræftens Bekæmpelse har netop startet en digital underskriftindsamling, der skal være med til at påvirke politikerne til at beslutte, at kvinder op til 26 år skal have et tilbud om gratis vaccination mod livmoderhalskræft.
-Vi håber, at rigtig mange mennesker vil deltage i underskriftsindsamlingen, siger overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.


-Vi ved, at der er en stor gevinst ved at vaccinere kvinderne, også selv om de har haft deres seksuelle debut. Men vaccinen koster 3.500 kroner, og det er bestemt ikke alle mennesker, der har mulighed for selv at betale de mange penge. Og på den måde kommer vi igen til at se den sociale ulighed i samfundet, overlæge Iben Holten fra Kræftens Bekæmpelse.

Du kan deltage i underskriftindsamlingen for gratis HPV-vaccine her