Børn af skizofrene bliver psykisk syge nyhed

Næsten 70 procent af børn med to skizofrene forældre får en psykisk sygdom. Det viser en analyse af alle psykiatriske indlæggelse i Danmark mellem 1970 og 2007.

2 ud af 3 bliver psykisk syge

Forskere har længe gået ud fra, at skizofreni er arveligt, men de har bedømt risikoen ud fra gætterier på baggrund af mindre undersøgelser.

Nu har tre danske og en amerikansk forsker gennemgået data fra 2,7 millioner danskere. Resultatet er opsigtsvækkende: To ud af tre børn af skizofrene forældrepar bliver psykisk syge. En ud af fire får skizofreni.

Analysen er blandt andet lavet af forskere fra Center for Registerforskning ved Aarhus Universitet.

Forskerne begyndte med udelukkende at undersøge risikoen for, at barnet fik skizofreni. Havde ingen af forældrene sygdommen, var risikoen under én procent. Var den ene forælder syg, steg risikoen til syv procent, men var begge forældre skizofrene, eksploderede den til 27 pct.

Så undersøgte de risikoen for, at børnene fik en hvilken som helst psykiatrisk lidelse som for eksempel en depression eller en bipolar lidelse (tidligere maniodepressiv sygdom). Nu steg tallet til 67,5 procent.

Resultaterne er ifølge Videnskab.dk netop blevet offentliggjort i Archives of General Psychiatry.

Skizofreni skyldes gener og miljø

Forskerne mener, at resultaterne bekræfter, at skizofreni er ekstremt arveligt. Undersøgelsesleder Preben Bo Mortensen peger dog på, at årsagen til skizofreni skal findes i et komplekst samspil mellem genetik og visse miljøfaktorer.

Den nye undersøgelse er banebrydende ved at være én af verdens største statistiske analyser af forekomsten af skizofreni. Men selv med 2,7 millioner personer var kun 270 af dem børn af to skizofrene forældre.

- For det første er sygdommen forholdsvis sjælden, og for det andet er mange af patienterne alvorligt syge, så skizofrene mennesker får generelt færre børn end andre,« siger Preben Bo Mortensen til Videnskab.dk.

Preben Bo Mortensen har lavet undersøgelsen sammen med kollegerne Thomas Munk Laursen og Aksel Bertelsen samt Irving Gottesman fra University of Minnesota.

De fire forskere har fundet tallene ved at sammenkøre det danske CPR-register med registerdata over behandlinger på de psykiatriske afdelinger. På den måde har de kunnet spore psykiatriske familiemønstre.

Læs hele artiklen på Videnskab.dk.